1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Дефицит от 2% и ръст на пенсиите са заложени за 2016 г.

БГ Бизнес

Предвидено е и увеличение на минималната работна заплата

Ускоряване на ръста на икономиката, дефицит от 2%, ръст на пенсиите и на минималната работна заплата от догодина. Това предвижда проектобюджетът за 2016 г.

Добрата новина е, че вдигане на данъци не се предвижда. Финансовото министерство чака ръст на икономиката от 2,1%. Държавата ще харчи повече отколко ще събере от данъци и такси - предвиден е дефицит от 2%.

Според анализите на финансовото министерство възстановяването на пазара на труда ще се запази - прогнозите са за безработица от 9,1%. Сериозно увеличение на цените на стоките и услугите няма да има – чака ни инфлация е от 0,5%..

Как ще се променят доходите ни

От догодина минималната работна заплата става 420 лева. Пенсиите ще се увеличат с 2.5% от първи юли. Разчетите сочат, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се стигне 161 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи до 118 лв. Максималният размер на пенсиите остава 910 лева.

Снимка: bTV

Нов праг и размер за детските добавки

Промени има и за семействата, които получават помощи за отглеждане на деца. Доходите, с които родителите трябва да разполагат, за да имат право на помощ се увеличава от 350 на 400 лева на член от семейството от 1 юли догодина.

Снимка: bTV

Добавките вече ще се отпускат според общия брой на децата в една фамилия. Семействата с едно дете ще имат право на 37 лева на месец, вместо сегашните 35. Родителите с две деца ще взимат по 85 лева, за 3 деца ще се получават по 130 лева, а за четири -140 лева. С увеличаването на броя на децата в семейството помощта ще се увеличава с 20 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии