1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Държавата ще бори сивия бизнес с ограничения на плащанията в брой

БГ Бизнес

В министерството на финансите не са решили окончателно, но според експерти прагът може да се свали и до 5000 лева

Държавата планира да ограничи допълнително разплащанията в брой. В момента можем да платим на ръка суми до 15 хиляди лева. В министерството на финансите не са решили окончателно, но според експерти прагът може да се свали и до 5000 лева.

Ако хазната очаква като намали лимита на разплащанията в брой сивият бизнес да излезе на светло, то вероятно ще остане разочарована, смята експертите.

„Няма да изсветлее това, което така или иначе е скрито. Ако в договорът пише 5000, а те се разплащат 15 – ясно е, че останалите 10 хиляди ще се платят така”, коментира Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията.

Успех ще има за възпиране на черния бизнес, просто защото вече трудно ще се обясняват пачки пари в джоба.

Макар че българинът рядко хвърля 5 или 10 хиляди лева ей така, въвеждането на лимит със сигурност ще създаде трудности. Сред тях ще бъде купуването, например на скъп годежен пръстен, което ще трябва да минава по банков път.

Бирдже Куласъзолу управлява онлайн магазин за бижута, но и там хората гледат в интернет и след това предпочитат да отидат на крак в магазина. Учи в Лондон и разказва, че въпреки парадокса, че там ограничения няма, търговците като видят повече пари накуп се чудят какво става.

Разплащането по банков път от своя страна си има недостатъци – таксите. Но пък и плюсове – като застраховката, защото винаги остава следа, че сте платили.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии