Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада (ОБЗОР)
Гинка Върбакова атакува Корнелия Нинова, от ББР видяха чешка манипулация в намесването им
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 4
    7
2111575157.jpg
Снимка: Ладислав Цветков

Държавата поиска да влезе в сделката с ЧЕЗ. За обрат стана ясно след среща на премиера с кандидат-купувача на енергото в Западна България Гинка Върбакова и дружеството й „Инерком”.

Върбакова дойде в Министерския съвет сама. И лаконична. Срещата й с Борисов продължи близо час – време, в което двамата се запознават и вземат решение Върбакова да замине за Чехия, за да договаря участие на държавата в сделката.

„Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Склонна съм да допуснем участие на държавата”, обясни тя.

България иска контролен дял от активите на ЧЕЗ у насТова стана ясно от съвместно изказване на Гинка Върбакова, Владислав Горанов и Томислав Дончев. Собственичката на „Инерком България“ е „склонна държавата да има участие в сделката, ако това ще успокои потребителите“

България иска най-малко контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас, уточни финансовият министър Владислав Горанов: „Ако чешката страна се съгласи, продавачите се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета, било през частно придобиване, в смисъл през някои от енергийните компании да влезе в подобна сделка”.

И днес от "Инерком" казаха, че финансирането за покупката на енергото е от международни банки. Късно снощи българският премиер разговарял по телефона с чешкия си колега, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Според него, Борисов е искал съдействие, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на електроразпределителното дружество в страната ни.

Но чешкият премиер е обърнал внимание, че договорите вече са били подписани.

Реакцията на опозицията

По-рано днес след среща с посланика на Чехия у нас н.пр. Душан Щраух лидерът на БСП съобщи, че от партията й внасят колективен иск в съда за спиране на сделката за ЧЕЗ.

Чешкият дипломат показа писмо с въпроси от Нинова до правителството му. Сред тях са – спазено ли е чешкото законодателство при прехвърлянето на компанията и дали ЧЕЗ е изпълнила задължението си по договор да предупреди властта у нас преди продажбата.

БСП внася колективен иск за спиране на сделката за ЧЕЗЕнергийната и националната ни сигурност са на колене пред Гинка от Пазарджик, заяви Корнелия Нинова

„Енергийната ни сигурност и националната ни сигурност са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер нещо, абсолютно недопустимо за европейска държава”, каза Нинова.

Хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации, заяви и президентът Румен Радев.

Кулминацията

На изслушване пред парламентарните комисии по енергетика и по национална сигурност Върбакова дойде с финансовия си екип. Тя се оплака от политически натиск, заплаши, че ще съди всички, които злоупотребяват с името й и директно нападна Корнелия Нинова: „От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса как Гинка от Пазарджик може да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос: А как може дама от село Крушовица на 28 години да си купи „Техноимпекс”?

Гинка Върбакова: А как 28-годишна дама от село Крушовица купи „Техноимпекс”?Собственикът на „Инерком” се яви на изслушване пред депутатите от две парламентарни комисии днес. Сред тях - и Корнелия Нинова

Румен Гечев от левицата призова Върбакова „да не обижда народен представител”, а самата Нинова отново заяви: "3 млн. българи трябва да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си прехвърли ли акциите и да се поддаде на политическия шантаж или не".

Тя отново обвини Българската банка за развитие, че тайно финансира сделката. Директорът на ББР Стоян Мавродиев категорично отрече и насочи гнева си към ръководството на ЧЕЗ в Чехия: „Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма внесено искане за финансиране от нас от страна на „Инерком”. Изненадан съм от непрофесионализма на ЧЕЗ, който разглежда един купувач без да е проверил дали тази компания има осигурено финансиране или да провери дали тази фирма има банкова гаранция“.

От ДАНС пък заявиха, че през годините са проверявали всички потенциални купувачи на ЧЕЗ.

"Дали днес опозицията не обслужва някой от кандидатите, които тогава са участвали в това съревнование за ЧЕЗ?", запита Цветан Цветанов от ГЕРБ.

"През 2004 г. при извършването на приватизацията се приватизираха 67%. При оставането на тези 33% някой може ли да каже каква е защитата на държавата - умишлено бездействие или умисъл да загубим националния си интерес?“, продължи той и упрекна БСП, че не е защитила националния интерес когато е мога.

От своя страна Корнелия Нинова призова Цветанов да каже поименно кого защитава БСП: „Тези обвинения, които ръсите постоянно, отново ще Ви заведат в Страсбург. Искаме да кажете и кои са "гадовете", които искат да свалят правителството.Когато се произнасят присъди в парламента, няма да останем повече".

Тя и други членове на комисиите от БСП напуснаха заседанието.

  • 4
    7
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре