1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Държавата е събрала 10 млн. лв. от данък „уикенд“

БГ Бизнес

Според бизнеса обаче все още има неясноти и по администрирането и контрола му

10 млн. лева са влезли в хазната от данък „уикенд“ тази година, а НАП проверява 5000 фирми със солиден автопарк и недвижимости, които не са декларирали кои от тях се използват и за лични нужди.

След многото спорове около налога, в крайна сметка всяка фирма трябва да декларира как се ползва имущество на стойност над 5000 лева, за което има върнато ДДС.

Така, ако през уикенда служебният автомобил се ползва за лични нужди, собственикът на фирмата ползва пропорционално по-малък данъчен кредит.

Според бизнеса обаче все още има неясноти и по администрирането и контрола на данъка.

Снимка: bTV

Колите на не малко компании, например, нощуват при шофьорите – хем пестят от паркинг, хем служителят се придвижва до работа.

„Ако в този интервал от време стане злополука, това се приема за трудова злополука. В същото време това движение на автомобила се третира като лично ползване“, коментира Иван Колев, управител на фирма за обувки.

Според данъчните пък, ако една кола се ползва твърде често за лични нужди, по-добре да не се води за служебна.

„Ако наистина огромен процент от ползването на автомобила е за лични нужди, може би най-добре е той да бъде прехвърлен на физическото лице или то да започне да плаща за тази употреба, за да е всичко ясно и точно“, коментира Росен Иванов, експерт в НАП.

Според бизнеса има широко поле за недоразумения.

Данъчните за пръв път дават възможност за еднократна корекция, ако е допусната грешка в декларацията.

„Препоръчваме лицето само да направи корекция без да има последици“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Данъчните няма да следят за личната употреба на лаптопи и мобилни телефони, но ще проверяват дали техниката, за която е възстановено ДДС, съответства на дейността на компанията.

Снимка: bTV

От догодина физическите лица, които правят 80 на сто от разходите си по банков път, ще могат да си върнат до 1% от дължимия данък. Това обаче може да бъде само сума до 500 лв., ако подадат декларация.

Работещите на трудов договор също могат да се възползват, като подадат декларация. Данъчните няма да проверяват банкови извлечения.

Вижте повече във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии