1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,650.7

Данъчните проверяват фирми за сафари с джипове по южното Черноморие

БГ Бизнес
 

При една от внезапните проверки, някои от шофьорите на джиповете не са могли да посочат колко заплата взимат

Екипи на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас извършиха поредица от внезапни проверки на фирми, организиращи за чуждестранни туристи сафарита с джипове по южното Черноморие и в планината Странджа. Това съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

Взета е информация за цялостното провеждане на мероприятията, както и начина на отчитане на приходите, наличие на трудови договори и осигуровки за шофьорите. При една от внезапните проверки, някои от шофьорите на джиповете не са могли да посочат размера на месечното си възнаграждение, а други са заявили, че работят на повикване.

Секторът, предлагащ на чуждестранните туристи различни видове екскурзии във вътрешността на страната, както и разходки и пикници с джипове, е изключително рисков по отношение на деклариране на реалните приходи, с този вид активен контрол целим дисциплиниращ ефект и изсветляване в максимална степен, каза директорът на дирекция "Контрол" в НАП Бургас Пенка Жекова.

Проверките на разходките с джипове ще продължат.

Продължава засиленият контрол на НАП Бургас и по спазване на данъчното и осигурителното законодателство по южното Черноморие. От началото на месец юли са извършени 1320 проверки, при които са установени 187 нарушения. Най-честите са за неиздаване на касова бележка и за разлика в касовата наличност. 11 търговски обекта са били засечени да работят без фискално устройство. Данъчните наблюдават и всички търговски обекти, които през активния летен сезон са извършили смяна на собствениците.

От началото на юли са проверени и 33 хотела и къщи за гости по южното Черноморие като шест от проверките са установили нарушения на данъчното законодателство.

От НАП-Бургас напомнят, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок до 30 дни, а при повторно подобно нарушение - за 30 дни.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии