1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Данъчните по морето следят туристите още от самолета

БГ Бизнес

От НАП следят броят на кацналите пътници и тяхното разпределение по хотелите

Освен касовите апарати и търговските обекти, данъчните вече следят и движението на всеки един турист още от самолета. От НАП имат постоянно присъствие на летище Бургас и проверяват автобусите, които напускат терминала.

Директорът на летището Георги Чипилски посочва, че се проверяват формулярите за дестинацията, по която се транспортират пътниците. Така се следи броят на кацналите пътници и тяхното разпределение по хотелските бази. „Към момента имаме 24% ръст на туристите, най-голям е на тези от Германия - 47%”, коментира главният директор на морските летища Улрих Хеппе.

Двумилионният пътник, който кацна днес на летище Бургас, също е германец. И той като голяма част от чужденците, се отправи към Слънчев бряг, там е резервирал хотел.

„Те проверяват хотелите, които са 24 часа отворени. Това е най-лесно за проверка, най-достъпни са и като регистри и като стаи, в които могат да влязат”, посочва хотелиерът Елена Иванова.

Според бранша проблем са апартаментните комплекси. Те са пълни с туристи, но не внасят туристическа такса в общината и не плащат корпоративен данък в държавната хазна. „Там са всички, които крият приходи, там е сивият сектор и веднъж завинаги това трябва да стане ясно”, категорична е Иванова.

Хотелиерите искат всички собственици на апартаменти да плащат данък, затова че имат имот на територията на национален курорт.

От НАП отчитат над 1 млрд. лв. приходи  от морския туризъм за месец юли.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии