1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Чобанов се брани от обстрела с "големи числа"

Финанси

Министърът защити пред депутатите емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро

След като ГЕРБ обяви, че ще внесе пети вот на недоверие, този път заради финансовата политика на правителството, ресорният министър Петър Чобанов видя единствено политически атаки срещу кабинета.

След заседание на бюджетната комисия в Народното събрание Чобанов защити пред депутатите емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро. В бюджета за тази година беше одобрен лимит на външния дълг, който може да се емитира, в който влиза и дълг, който може да бъде получен от Европейската инвестиционна банка за следващия програмен период, каза пред депутатите Петър Чобанов. Това, което остава извън дълга от ЕИБ, е в рамките на планираното, добави той. Според опозицията този нов дълг от близо 3 млрд. лева е една от причините за искания вот на недоверие в сектор "Финанси".

"Опозицията има една цел, която е нормална за всяка опозиция - да свали правителството и да тръгне към предсрочни избори. Това е част от техния арсенал да го постигнат, но както видяхте досегашните вотове се обърнаха срещу самите им вносители", коментира Чобанов.

Емитираният дълг ще бъде използван за рефинансиране на емисията държавен дълг, която падежира в началото на следващата година в размер на около 1,6-1,7 млрд. лв., и за покриване на дълг през тази година. Максималният срок на облигацията е до 15 години, като се дава възможност за дългосрочно финансиране при текущите ниски лихви, каза Чобанов. Той отбеляза, че в момента обстановката е благоприятна за емитиране на дълг, а сложната ситуация в Украйна до момента не е оказала влияние върху пазарите.

Чобанов отбеляза, че това, че дългът се ратифицира сега от парламента, не означава, че веднага ще се премине към емитиране на облигацията, а ще се изчака най-добрият момент за това.

Финансовият министър отхвърли като спекулации информациите за дупка от 10 млрд. лева във фискалния резерв. Според него става дума за хвърляне на големи числа в публичното пространство.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии