1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

ЧЕЗ предяви иск за стотици милиони срещу България

БГ Бизнес

Групата съобщава, че е решила да предприеме тази стъпка след редица действия на българските институции, които вредят на дейността ѝ в страната

Чешката енергийната група ЧЕЗ предяви арбитражен иск за стотици милиони евро срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID).

Причината е неспазване на разпоредбите за инвестиционна защита в Договора към Европейската енергийна харта.

В съобщение на компанията (вж. съобщението, на англ. ез.) се казва, че е решила да предприеме тази стъпка след редица действия на българските институции, които вредят на дейността на компанията в страната, създавайки критична ситуация в дългосрочен план на местния енергиен пазар, която не се подобрява.

ЧЕЗ неколкократно поиска от българското правителство настоящата ситуация да бъде подобрена, както и компенсации за причинените щети.

Миналия ноември компанията предложи приятелско уреждане на спора по взаимно съгласие, като си запази правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се възползва от тази възможност, се казва в съобщението.

„Готови сме да защитим инвестициите си с всички възможни средства и в този смисъл арбитражът е следващата логична стъпка“, коментира Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация.

Енергийната група стъпи на българския пазар в края на 2004 г. и обслужва близо 3 млн. потребители.

Ситуацията в българския енергиен сектор е критична, особено ценообразуващите решения на местния регулатор, които от много време не съвпадат с очакванията по време на приватизационния процес, казват от ЧЕЗ. В последните години компаниите в този сектор са изправени пред спад в доходите, загуби и ниска ликвидност.

От Министерството на енергетиката не пожелаха да коментират иска.

Другите две електроразпределителни дружества, опериращи у нас – ЕVN и „Енерго Про“, също потърсиха международен арбитраж заради намесата на българската държава в инвестиционните им планове.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии