1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Частен инвеститор с интерес към АЕЦ "Белене"

БГ Бизнес

Става въпрос за отворен консорциум с основен играч, който гарантира финансирането

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ "Белене" до края на годината и да поеме плащането на неустойките, коментира в интервю за БТА председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев. Според Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания "Риск Инженеринг", реализирането на подобна стъпка ще реши проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки: „Този който купи проекта, ще купи "и жилото, и меда".

"Инвеститорът, който иска да дойде, е проверил този проект и смята, че той е целесъобразен, той има възможност да плати проекта, а държавата няма възможност да участва в него. Това не е хипотетична търговска възможност, а съвсем реална, защото има проявен интерес. Засега обаче смятам, че не е разумно да вдигаме шум в пространството", коментира експертът.

Без да назовава конкретни компании, Манчев заяви, че става въпрос за отворен консорциум: „Има основен играч, който гарантира финансирането, но останалите участници, които към момента са заявили желание, могат да се променят”.

По думите му централата има търговска стойност и може да бъде започнат веднага, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни: „Този проект е развиван много години наред, в него са вложени много пари по време на много правителства, включително още от времето на социализма, затова той си има търговска стойност. Без значение какви решения взимат управляващите държавни органи, този проект има издадени лицензии, които не могат да му бъдат отнети, и това има стойност. Така, ако има някой, който прояви интерес, проектът може да тутакси да тръгне отново”.

Инвеститорът ще трябва да сключи договор с НЕК като собственик на проекта и с "Атомстройекспорт", която има права върху използваната технология.

Ако проектът стане частен, инвеститорът поема всички дължими по него суми. В противен случай държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна, защото подписаните договори трябва да се спазват, каза още Манчев.

Той коментира и изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" като „нещо, което ще се случи най-рано след десет години”. Според него за да се стигне до структуриране на компанията, първо трябва да се похарчат между 30 и 50 млн. евро.
 

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии