1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Цените на транспорт и храни не падат заедно с тези на горивата

БГ Бизнес

Въпреки че бензинът и дизелът са рекордно евтини

Рекордно евтино е горивото в края на 2014 г., като за година цената на литър бензин и дизел падна с между 20 и 30 стотинки. Цените на транспорта и на хранителните стоки обаче не следват тази тенденция.

От началото на годината до сега цената на масовия бензин А95 е паднала с малко над 10%. При дизелът спадът е с над 15 на сто. И ако през януари масовият А95 се продаваше за 2,58 лв, днес литър бензин струва 2,28 лв.

Подобна е и тенденцията при дизела, в началото на годината цената му беше 2,66 лв, а в края на декември цената му е 2,22 лв.

Цените на транспорта и на хранителните стоки обаче не помръдват.

Семейната фурна на семейство Петкови все по-рядко произвежда хляб - заради голямата конкуренция. Количествата намаляват, а поевтиняването на горивата не се отразява на разходите за транспорт.

„Цената на горивата според мен не е паднала драстично, защото двайсет стотинки, това разпределено в нашия продукт е някакви миладинки”, казва Лили Петкова. Проблемът е, че продуктите за производството на хляба продължават да държат високи цени, обяснява тя.

„Нито е паднала цената на брашното, нито на маята, при нас с увеличаването на осигурителните прагове, се увеличават и осигуровките”, допълва Петкова.

Икономистите са категорични, че изгледи за спад в цените на транспорта и на храните няма.

„Цените като цяло не са еластични в низходяща посока, те много по-трудно се променят надолу, отколкото нагоре. При покачване на цената на петрола виждаме, че има много по-бърза реакция”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Прогнозите сочат, че цената на горивата ще се стабилизира. Причината за понижението е чисто пазарна - т.е. предлагането в момента значително надминава търсенето.

„Не се очаква за следващата година тази цена да продължава да върви рязко надолу. По-скоро ще се стабилизира с известни колебания от няколко стотинки нагоре и надолу”, твърди Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

И макар че цените на храните едва ли ще паднат, 20-те стотинки разлика в стойността на бензина не са за подценяване. Сега пълненето на един резервоар изляза с около 15 лева по-евтино, отколкото в началото на годината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии