1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Цацаров: Клиенти на КТБ са държали парите си в банката при лихва от близо 10%

БГ Бизнес

По повод на започналото разследване срещу квесторите на банката

Клиенти на КТБ – фирми и частни лица, са държали парите си в банката при лихва от близо 10 процента. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров по повод на започналото разследване срещу квесторите на банката, които са допуснали да се възстановят пари от депозити на клиенти с преференциални условия.

„Говорим за лихви, които са от порядъка на 9,8%. Мисля, че има известни имена, но има множество депозити, които са правени и от юридически лица и те са най-крупните”, коментира Цацаров.

„Когато колегите могат да дадат някаква информация, ще ви дадат. Не ме карайте да нарушавам следствената тайна”, призова обаче той.

Междувременно експерти изчислиха в bTV, че фондът за гарантиране на влоговете е ощетен не със 100 милиона лева, а с половин милиард лева.

Снимка: bTV

От вчера прокуратурата разследва квесторите, назначени от Централната банка, по подозрение, че са допуснали гаранционният фонд да бъде ощетен в огромни размери.

Един път изплатени, парите могат да се върнат само през съда. Тоест това освен време ще струва и пари заради държавни такси, хонорари и то на поне две инстанции. При това без да е сигурно, че делата ще приключат в полза на държавата.

Снимка: bTV

Финансистът Емил Хърсев е категоричен, че предоговаряне на условията по депозити в КТБ след затварянето на банката не може да има. А ако някой е го е направил и се е възползвал от гаранционния фонд – греши.

С уговорката, че не разполага с детайлите и дали има нарушения, банкерът Левон Хампарцумян коментира принципно, че всеки вложител има право да търси варианти за да спаси парите си.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък поиска да отпадне банковата тайна за всички публични фигури променили договорите си.

Според юристи, за да се стигне до връщане на пари от вложители в подобна ситуация държавата ще трябва да заведе дела, които ще продължат поне от 3 до 5 години.

„Ако към онзи момент е било законно, тези дела са обречени. Всички те са подали молби, квесторите са ги одобрили, а не съм склонен да вярвам, че те са направили каквото и да било без преките указания на БНБ”, коментира юристът Николай Хаджигенов.

Централната банка категорично се разграничи от действията на квесторите. А следствието тепърва започва да събира данните за поредния многомилионен скандал около КТБ.

Снимка: bTV

Без право на гаранция са всички клиенти на КТБ, които са имали индивидуални договори с банката за по-високи лихви. Въпреки това според премиера 1000 души са се възползвали от гаранцията.

Днес фондът не отговори на въпросите ни – колко точно пари са изплатени като защитени депозити на специални клиенти на КТБ, нито как е правена проверка кой има право да получи до 100 хиляди евро.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии