1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$57,310.7

Бюджет 2014 готов до сряда - хазната пак ще е на червено

Финанси

Ще има повече харчове - за заплати и пенсии, здраве и образование

Догодина ще има повече пари за здравеопазване, образование и социални плащания. Орязване ще има при силовите министерства. Като цяло обаче правителството ще похарчи с над един милиард лева повече от тази година.

През 2014-а България ще емитира и нов външен дълг. Очаква се законопроектът за най-важния финансов закон да бъде готов и представен с конкретните числа по сектори в сряда. Днес и във вторник работните групи във финансовото министерство и тези от останалите ведомства съгласуват финални корекции. Всяко министерство се бори за по-голямо парче от бюджета.

Конкретните числа, известни към този момент от експерти и заместник-министри в правителството - догодина се залага икономиката на България да отбележи растеж от 1,8%. Такъв ще е и максимално допустимият бюджетен дефицит. Тоест хазната пак ще е на червено, както тази година.

Ако преобърнем тези числа в пари, правителството си прави сметката да събере с 1,1 млрд. лева повече, а да похарчи 1,2 млрд. повече спрямо тази година. Бюджетът на България догодина ще е 31,8 милиарда лева.

В здравния сектор се предвижда от догодина потребителската такса за посещение при лекар да бъде намалена. Очаква се да отпадне напълно или частично доплащането в болница от здравноосигурените български граждани.

За Спешната помощ са предвидени допълнителни 20 милиона лева, както и увеличение на заплатите в Бърза помощ с до 10% през първото полугодие. Но в някои други медицински дейности ще има чувствително свиване на разходите.

За образование се очаква да има допълнителни 100 милиона лева.

Залага се от юли бюджетните заплати да се увеличат с около 10 на сто, а пенсиите - с 3 на сто.

От Нова година минималната заплата се увеличава от 310 на 340 лева. Минималната пенсия ще скочи на 155 лева, а максималната - на 840 лева. С тях ще се увеличи и максималният осигурителен доход - от 2200 на 2400 лева.

Обратната страна на монетата - догодина страната ни трябва да плати малко над 1 милиард лева по емисии вътрешен дълг от държавни ценни книжа и да се намерят още 1,5 милиарда долара за облигации, чийто падеж е през януари 2015 година. Така новият дълг ще е за тяхното рефинансиране.

С колко ще задлъжнеем още - конкретното число ще научим в сряда. Бюджетът ще бъде съгласуван със синдикатите и работодателите на 21 октомври, а по процедура най-важният финансов закон трябва да бъде внесен за гласуване в парламента не по-късно от 31 октомври.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии