1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Бум на фирмените фалити през 2016 г.

БГ Бизнес

Два пъти повече компании са прекратили дейността си в сравнение с 2008 г.

По данни на Агенцията по вписванията, два пъти повече фирми са фалирали през 2016 г. спрямо кризисната 2008 г., а икономисти вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.

Екипът ни посещава завод, в който навремето са работили около 100 души. Със смяната на собствениците броят им постоянно намалява. Сега тук са заети 10-има.

Началникът на цеха Първан Бързаков е един от първите служители дошли преди 40 години: "Грубо навремето сме работили по 380 тона на месец. А сега? Сега за годината я ги стигнем, я не. ...Младите хора не им се работи железарство. Това е. После, няма в региона, няма училище, което да произвежда такива кадри”.

И макар държавата да отчита по-добра среда, собственикът Павел Георгиев казва, че за малкия и среден бизнес ситуацията остава тежка: „Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат”.

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно.

„Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда”, посочва икономистът Явор Алексиев.

Според анализаторите, най-голям риск има за хората без квалификация. Прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии