1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

БСП съобщи за заложена „бомба” в енергетиката

БГ Бизнес

Благодарение на тази политика НЕК е претърпяла загуби за милиони

БСП алармира за заложена бомба в енергетиката от отиващото си правителство на Бойко Борисов.
В енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие, при продължилото застудяване се оказа, че държавата при управлението на ГЕРБ не може да управлява сектор "енергетика", коментира на пресконференция Таско Ерменков.

Най-страшното, по думите му е, че НЕК, благодарение на тази политика, е претърпяла загуби за милиони левове. При евентуално продължаващо застудяване, предупреди социалистът, нямаме вече резерви. Язовирите, по данни на БСП, са полупразни, някои и под санитарния минимум.

На 8 януари т.г., допълни Жельо Бойчев, българският електроенергиен оператор се е обърнал към румънския с искане за аварийна помощ, по-късно е ограничен износът на ток от България. Миналата седмица, по информация на БСП, сме внесли ток и от Турция.

Всеки непланов внос от производител нарушава неговите баланси, застрашава сигурността, смята Таско Ерменков. Ние сме в състояние на рисков фактор за целия регион, обобщи той. И попита откъде при продължаващите ниски температури ще търсим компенсация на производството на ел. енергия заради повишеното потребление, освен от внос.

От "Позитано" предупредиха още, че запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива, особено в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Вчерашните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на националната среща с партийните структури, в които той визира БСП, Бойчев определи като признак на слабост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии