1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

БСП, ДПС и "Атака" сложиха 20% такса на производителите на ВЕИ

Финанси

Предложението мина без дискусия между първо и второ четене на Бюджет 2014

Парламентът наложи 20% такса за производството на вятърна и слънчева енергия в четвъртък. Промяната в Закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) бе въведена по предложение на „Атака”, внесено между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 година.

Предвижда се приходите на производителите на електроенергия от ВЕИ да се облагат със задължителна такса, а за невнасянето й да се начислява лихва. Ако таксата не бъде платена в срок или се посочат неверни данни, които водят до намаляването й, ще се налага имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв, а при повторно нарушение - от 7000 до 15 000 лв. Очакванията на управляващите са след въвеждането на този 20-процентен данък в бюджета да влязат 150-160 милиона лева.

Без изненади промяната мина с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”, а от ГЕРБ бяха „против” и „въздържал се”. Бившият енергиен министър Делян Добрев обоснова негативния си вот с мотива, че изменението се прави само на едно четене чрез Закона за бюджета и още преди гласуването на таксата се дава заявка, че ще се модифицира с различен процент за различните инсталации.

По-рано тази сутрин пред bTV Менда Стоянова от ГЕРБ коментира промяната като лош сигнал към чуждестранните инвеститори. „Грубият начин, по който се прави, без дискусия, е отблъскващ, а не привличащ инвеститори”, смята тя. По думите й, тези 150 млн. лв., които биха влезли в бюджета от таксата, ще бъдат насочени към НЕК, за да компенсират загубите на държавната компания от въведеното в средата на лятото 5-процентно намаляване на цената на тока.

Според Алиосман Имамов това би било справедливо. Той призна, че секторът е деликатен, но изтъкна, че не трябва да се отъждествява случващото се в него с инвестиционния процес в страната изобщо. „Ако създадем добри условия, ще дойдат инвеститори, независимо какво се случва във ВЕИ сектора”, категоричен бе депутатът от ДПС.

След като идеята се появи преди седмица и БСП и ДПС заявиха, че им харесва, бе наложително финансовият министър Петър Чобанов да успокои, че няма опасност България да бъде санкционирана заради новата такса. „Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза”, коментира в началото на декември той.

Това обаче не спря представители на Българската фотоволтаична асоциация, които се опасяват от фалит, да излязат на протест пред Народното събрание в четвъртък. След това те се преместиха пред президентството с искане държавният глава да наложи вето върху промяната.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии