1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

БСП: България ще помага на US данъчните, те не нас – не

БГ Бизнес

Румен Гечев и Дияна Йорданова в схватка за ФАТКА

Споразумението между правителствата на България и на САЩ за подобряване на спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на ФАТКА (FATCA: Foreign Account Tax Compliance Act) е едностранно и задължава само нашата страна. Това заяви в парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

„Добрата новина е, че и САЩ, и ЕС полагат усилия за разкриване на банкова информация, свързана с пране на пари и заобикаляне на данъчните законодателства на страните членки на ЕС, както и на вложения на инвеститори в САЩ”, посочи той.

Гечев подчерта, че „червените” разбират загрижеността на Вашингтон и подкрепят усилията му за получаване на информация за вложенията над 50 000 долара на американски физически и юридически лица. Според него проблемът е, че САЩ няма да предоставят информация на българската страна за български инвестиции от физически и юридически лица на територията си.

„Става дума за милиони левове разходи, които трябва да направят българските институции по систематизирането и предоставянето на информацията”, отбеляза Гечев.

Според него от досега подписаните споразумения на страни членки от ЕС - като Германия, Великобритания, Дания, Ирландия, Италия, Испания, Франция - България е първата страна, където договорът, който се предлага, не е реципрочен, а е само в едната посока.

В отговор Дияна Йорданова от ГЕРБ заяви, че скандалът е изкуствен, а принципът на реципрочност е бил обсъждан още по времето на кабинета „Орешарски”.

Гечев нарече това „груба лъжа” и посочи, че споразумението е било замразено от американска страна за период на 6 месеца.

"Защо са замразили за шест месеца? За да изчакат новите хубавци, които само да чуят, че договора е от еди си къде, бързат да подпишат без да са чели", каза Гечев и още веднъж каза, че на парламента се подхвърля унизителен договор за подписване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии