1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Брокери прогнозират крах на фондовата борса, ако пенсионните фондове се прехвърлят в НОИ

БГ Бизнес

Причината е, че пенсионните фондове са най-големите държатели на ценни книжа в България

Срив на фондовата борса, ако пенсионните фондове масово започнат да прехвърлят пари към държавния Национален осигурителен институт, прогнозират брокери. Причината е, че пенсионните фондове са най-големите държатели на ценни книжа в България.

Всяка седмица в пенсионните фондове постъпват десетки милиони левове от вноски. На всеки сто лева, три остават в банката попечител. „40 лв. в държавни ценни книжа, 30% в акции, 10% в корпоративни облигации, 10% депозити и така нататък”, обясни Мирослав Маринов, който е изпълнителен директор на пенсионно дружество.

Инвестирани сега, след три месаца 100 лв. вече ще са 101 лв. или 102 лв. Но ако трябва да бъдат продадени? „Първите 3 лв. веднага може да ги вземем от банката, докато за всеки един от останалите инструменти трябва пенсионните фонд да излезе на пазара и да започне да продава тези активи и съответно риска да срещне тогава цена, която може да бъде и по-ниска от тази, на която са придобити”, обясни Маринов.

Когато продавачите са повече от купувачите, цената пада, категорични са брокерите. „Ако се наложи пенсионните фондове да разпродават активи, за да набавят кеш, който след това да отиде в НОИ, то това ще има пагубен ефект върху българския капиталов пазар и малкият живец, който нашата борса има, ще бъде изцяло унищожен в такъв случай, защото пенсионните фондове са най-големият инвеститор на българския капиталов пазар”, обясни брокерът Димитър Гигов.

При сценарий на масово разпродаване на ценни книжа от Пенсионните фондове стойността на техните дялове ще падне и тогава един бог знае колко ще са тези сто лева внесени сега.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии