1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Брюксел поиска стрес тест на банковата система в България

БГ Бизнес

Европейската комисия е сериозно загрижена за финансовата стабилност на страната

Европейската комисия е сериозно загрижена за финансовата стабилност на България. Брюксел постави задача на правителството да проведе стрес тест на банковата система, както и да се направи проверка на пенсионните фондове.

Срокът за проверка на банковата система е до края на ноември. Тя трябва да се проведе съвместно с европейските органи.

Освен това правителството трябва „да извърши преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор”. Препоръчва ни се още да преразгледаме и подсилим надзора в банковия и небанковия финансов сектор.

Европейската комисия препоръча на България още да отдели специално внимание на отрицателните (макар и подобряващи се) външноикономически позиции, на корпоративната свръхзадлъжнялост и на недостатъчното приспособяване на пазара на труда.

За да избегне структурно влошаване на публичните си финанси, България трябва да вземе мерки за подобрено събиране на данъците и срещу сивия сектор, се посочва в прегледа. В него се допълва и че трябва да подобри качеството на здравеопазването като промени съотношението цена-качество в системата. Посочва се, че продължителността на живота в страната е под средния за Европейския съюз.

Препоръките са част от годишния преглед на комисията за всички държави от ЕС по отношение на възстановяването на икономиката.

България е засегната от прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват действия в областта на политиките и наблюдение, се посочва в документа.

Сътресенията във финансовия сектор през 2014 г. породиха опасения, че банковите практики от българска страна могат да окажат сериозни последствия върху сектора и върху общата макроикономическа стабилност, допълва комисията.

В доклада си за механизма за предупреждение за тази година, представен през ноември 2014 година, комисията обяви предприемането на задълбочени прегледи на икономическото състояние в 16 държави от ЕС, сред които и България.

Днес ЕК отбелязва, че са необходими допълнителни мерки за подобряване на управлението на средствата на ЕС, "например в България, Чехия, Хърватия, Италия, Румъния и Словакия".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии