1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Божидар Лукарски все още не знае защо "София-БТ" не работи

БГ Бизнес

Министърът атакува и синдикатите - забравили, че не живеем в социализма

Синдикатите искаха вчера моята оставка на базата на изказване, направено още преди да приключи проверката на „Булгартабак” и на цигарената фабрика "София-БТ". Вече е ясно че фабриката е спряна и не смятам, че моята оставка продължава да се иска. Това каза икономическият министър Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Запитан каква е причината предприятието да не работи, той отговори: „Министерството на икономиката няма никакви възможности да влияе върху напълно частно дружество”.

Сигналът на синдикатите за контрабанда е препратен от Министерството на икономиката към агенция "Митници". Тяхното желание е министерството да повлияе на съдбата на дружеството, "но за съжаление живеем не във социализъм, когато имаше планова икономика", каза Лукарски.

„Причината за спиране на производството на цигарената фабрика още не се е изяснила и ще е предмет на проверки, включително и от Народното събрание, каза той. Въпросът е неприятен, особено когато има загуба на пазари и на работни места”, допълни той.

От девет поточни линии или производствени процеса на "София БТ", два вече са пренесени във фабриката на холдинга в Благоевград. Към момента са връчени предизвестия за напускане на 310 работника от близо 410 - 420 души.

Официално тютюневият холдинг твърди, че се отказва от доходоносните пазари в Близкия Изток и съкращава хора заради клеветническа кампания в медиите. През последните месеци в Турция обаче различни медии свързаха в свои публикации „Булгартабак” и Делян Пеевски с контрабандата на цигари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии