1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Борисов: България ще издаде разрешителни за спрения „Южен поток”

БГ Бизнес

В Брюксел българският премиер прогнозира катастрофа с цената на тока

България трябва да продължи с подготвителните дейности с „Южен поток” особено в морската му част. Така руската страна няма да има основания да обвини страната ни за спирането на проекта. Тази стратегия на българското правителство след обвиненията на Москва за спирането на проекта става ясна от думите на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където той взе участие на последната среща  за тази година на Европейския съвет.

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток” и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Запознах колегите с проблемите, които имаме с енергийните проекти, с удължението на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй”, с арбитражите в Париж. И това, което винаги съм казвал и отново го казах, че по „Южен поток” просто изолацията на България в ЕС не е дала възможност да се запознаят нашите колеги с проблемите по „Южен поток”.

Това каза в Брюксел, пред журналисти, премиерът Бойко Борисов. Само преди няколко дни той получи уверение от канцлера Ангела Меркел, че България ще бъде консултирана от германски специалисти по юридическите въпроси за „Южен Поток”.

„Първо има дадох в по-голям мащаб от Азербайджан къде минават руските газови тръби, ето го „Южен поток”, ето го „Северен поток”. Ето как ни обикалят. Всичко това Стойнев и Орешарски са го проспали. Сега хората го разбраха. Разбраха, че всъщност на практика имаме междуправителствено споразумение, одобрено от българския парламент, носим наказателни процедури от страна на ЕК, защото не са си направили така, както трябва търговете. Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извършава, за да няма никакви основния руската страна да каже, че по вина на България спира проекта. Защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти”, коментира още Борисов.

Катастрофа с цената на тока

Освен това всички вече знаят, че удължение до 2015 г. на 5-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в държавата. Сиреч България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите в случая, които ние поддържаме, играят пъти по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия.", заяви още Бойко Борисов.

На въпрос на Евросъюза ли ще разчита страната ни да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам.

„С една дума - ето го как ни обикаля и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че си защитих интереса на държавата, европейския интерес. Защото всички отчитат, че когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията - Бургас - Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари, сме имали право. Сега за тази част на трасето "Южен поток", България не дава пари. Тук е друг консорциумът. Оттук нататък сме 50 на 50. Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция”, допълни Бойко Борисов.

„Така че много съм благодарен на европейските лидери, че всички до един разбраха в какво менгеме е поставена България и вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор - точно обратното”, заяви Борисов.

Според него, така трябва и да се работи – „отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата. Не може в Брюксел да се обърка това. Нали помните какви обяснения са ви давали, за да провалят и този проект?”, заключи премиерът

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии