1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Болници поемат лечението на неосигурените пострадали в автомобилни катастрофи

БГ Бизнес

Средно лечението струва по 1000 лв на ден

Здравният министър Петър Москов поиска информация от реанимациите в страната днес какви са травмите и тежестта на уврежданията и цената на лечението на пострадалите при катастрофи.

Спасяването на тежките случаи струва хиляди левове.

Под въпрос са случаите, в които пострадалият е здравно неосигурен. Ако близките на пострадалия не внесат дължимите здравни осигуровки в хазната, лечението ще бъде за сметка на болницата - средно по 1000 лева на ден.

„Разбира се, че това ощетява и другите пациенти, ощетява и работещите в реанимация, всички лекари, сестри и санитари в болницата, но така или иначе не може да се откаже адекватно лечение на тези пациенти”, коментира д-р Димитър Николаков, ръководител на II Отделение на УМБАЛ „Света Анна”

В момента в отделението има 20 тежко болни. Според стандартите по анестезиология за тях трябва да се грижат 20 медицински сестри. Но на смяна са не повече от три, т.е. една сестра работи за седем.

Старшата медицинска сестра Жаклин Пенчева, старша медицинска сестра разказва, че „от години изобщо няма сестри, които да питат за такава работа”.

„За да има достатъчно хора на тях им се прекъсват почивните дни, работи се в извънработно време, за да се обезпечи работата на болницата като цяло”, коментира д-р Николаков.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на здравното министерство болницата е сред лечебните заведения лекували най-много пострадали от пътни инциденти от началото на годината.

Ведомството все още не знае колко от тях са здравно неосигурени. Това вероятно ще стане ясно другата седмица, след като бъде готова новата справка.

В края на миналата година стана ясно, че най-големите длъжници сред болниците са тези с най-големи спешни и реанимационни отделения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии