1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Болести и злополуки убиват по 2 млн. работници по света всяка година

БГ Бизнес

В Европа професионалният стрес е честа причина за временна нетрудоспособност

Всяка година работата убива малко над 2 милиона работници в света. Стряскащата информация беше оповестена в навечерието на международния ден на загиналите при трудови злополуки.

Всеки ден 6300 работници в света умират. Повечето – в резултат на различни професионални заболявания.

У нас смъртните случаи зачестяват. В началото на април в мангановата мина край село Църква скален къс се срути и уби един миньор, а друг беше ранен.

"Все му казваше майка му - напусни, напусни. Там за 400-500 лева заплата, няма събота, няма неделя.", казва бащата на загиналия.

"Работниците се интересуват от това какви пари ще заработят, дали ще им стигнат да преживеят месеца, и оставят на втори план безопасността на своя труд", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Становището на инспекцията по труда за злополуката в мината се очаква в началото на май.

„Когато има трудова злополука упрека не трябва да е само към контролния орган, а към всички", категоричен е зам.-министърът на труда Гълъб Донев.

Снимка: bTV

В Европа професионалният стрес е причина за половината от случаите на временна неработоспособност. Най-често стресът на работа е заради несигурност, удължено работно време, нагрубяване и тормоз.

Половината от нарушенията, които трудовата инспекция е хванала през миналата година са свързани с условията на труд. Синдикатите настояват бизнесът да увеличи инвестициите за безопасен труд и за обучения на работниците.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии