1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Бойко Борисов: Втори лифт на Банско – да; подкрепа за олигарси – не

БГ Бизнес

В концесионния договор е имало неточности за обекта, обхвата и предмета на концесията на Банско

Министрите спряха обсъждането на концесията за скизона Банско до постигането на консенсус.

За втори лифт на Банско и срещу твърденията, че кабинетът подкрепя олигарси се е обявил още Борисов на правителственото заседание, става ясно от стенограмата.

"Моята позиция е да има втори кабинков лифт. В същото време нещо, което е абсолютно разумно да се направи и подпомага и туризма, и скиорите, се обвързва с, едва ли не, наша подкрепа за някой олигарх", казал премиерът.

До момента междуведомствената група по концесията на Банско е доказала, че договорът е пълен с неточности за обекта, обхвата и предмета на концесията.

 

 

Заседанието на Министерския съвет бе предшествано от протестен флашмоб в София и контрапротест в скикурорта.

С огледала в ръце и голяма карикатура защитниците на Пирин попитаха премиера "Кого вижда в огледалото?". Според тях за Банско трябва нов, прозрачно избран концесионер.

Според екоактивистите през 2011 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е организирало геодезично заснемане на площите, които са използвани от концесионера и е било установена площ, която е 60% по-голяма от тази по концесионния договор.

"От тази ситуация може да се излезе по два начина – или чрез прекратяването на концесионния договор, или чрез подхождането към изменение на концесионния договор с цел прецизиране", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

На контрапротест в Банско от фирмата концесионер отново отрече да е направила нарушение.

"В България има прокуратура, където досега нито едно нарушение не е доказано. Така че моля правителствто, г-н Борисов, не обръщайте внимание на тази шепа хора. (Те – б.ред.) пречат на развитието на туризма."

Бъдещето на концесията сега трябва да се реши на среща между всички заинтересовани страни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии