1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Бой между тютюнопроизводители и изкупвачи в Свиленградско

БГ Бизнес

Възможни са нови блокади на пътища от гневни производители

Напрежението между тютюнопроизводители и изкупвачи отново ескалира в края на изкупната кампания, а в Свиленградско се стигна до бой. Този път спорът за цените и качеството между фирми и тютюнопроизводители влиза в съда, а един производител заплашва да се запали.

След 5 месеца чакане комисията по оценка на тютюна влиза и в склада на Живко Желев от село Мустраг. Фирмата-изкупвач го посещава, след като е информирана, че отива на съд, ако не спази договора си. Скандалът пламва, когато Желев разбира, че комисията няма намерение да купува.

Според оценителите Желев мами, като им пробутва сортове, за които не е получил семена. В спора се включи независим експерт, чиито изводи оневиниха производителя. „Ето ги жилите - при сорта горни беритби жилите се срещат, при „Кабакулак” не се срещат, това е. Това е Крумовград (сортова група тютюн – бел. ред.)”, обясни оценителят Спасин Карайчев.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите защитиха своя колега и определиха акцията на фирмата като наказателна, защото по време на януарските протести Желев бе в предните редици. „За съжаление, в момента тези удари, които трябва да понесат тези хора, които организираха протеста, говоря за координаторите от хасковска област, в момента понасяме удари от търговските фирми с измисляне на причини за занижено качество на тютюна, неизкупен тютюн и равносметката е 150 тона неизкупен тютюн в община Свиленград”, обясни председателят на асоциацията Цветан Филев.

С 20 тона тютюн и 100 000 лв. загуба Желев заканва да се замозапали. „Кажете ми какъв е начина другия, резервен начин има ли - няма. Другите сеят, аз не мога да сея. За догодина аз не знам какво да правя. Почвам да продавам микробуси, трактори. С какво да върна заема?” оплака се производителят.

Случаят не е единствен. Възможни са нови блокади на пътища от гневни производители, предупредиха от асоциацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии