1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Проектът ще подпомогне икономиката, но токът няма да поевтинее

БГ Бизнес

Държавата няма да купува от енергията на централата

Никога не съм работил за пари, винаги съм се борил и работил за предизвикателството, казва милионерът, свързан с новата офертата за АЕЦ „Белене”. Кой е Богомил Манчев и чии са милиардите, които той представлява? С него  разговаря Богомил Грозев:

Кой е Богомил Манчев, първо кажете?

Човек, който се занимава с ядрена енергетика 30 години. Започнал съм, завършил съм такава специалност, работил съм в Козлодуй дълги години, бил съм инженер на блок, пускал съм двата блока 5-6, върнал съм се в Сфоия, бил съм оператор на Изолаторския реактор в Академия на науките. Аз съм единственият оператор, който е бил на всички реактори. Като постъпих в „Козлодуй” 84-та година бях оператор на Първи енергоблок. А от 1 декември на 5-6-ти. Тогава 5-ти съществуваше до 25-та отметка, 6-ти не беше започнал да се строи. Аз си тръгнах от Козлодуй, когато и двата реактора работиха на 100%. След това отидох в Академия на науките, в изследователския реактор, после преминах в централното управление и от 1992-ра се занимавам с частен бизнес.

Методиката, как да се прави модернизация на ядрени централи е направена от мен и е защитена 92-ра година пред международната организация и е наша марка.

Богат човек ли сте?

Богат е широко понятие, което аз не смятам, че... не мога да кажа, че имам нещо, което трябва да правя... Аз никога не съм работил за пари, аз винаги съм се борил и работил за предизвикателството, да направиш проекта, да покажеш, че си професионалист и да си стоиш на мястото, за да може във всеки един момент да се изправиш и да кажеш, това съм аз. Не напразно, когато сме говорили с различни ваши колеги съм им казвал, че за разлика от много други, аз имам фактури за първия милион, другите нямат. Аз знам, как съм тръгнал от 1 лев и съм стигнал до тук. Проверяван съм милиони пъти.

Значи сте милионер?

Най-вероятно да. Това е въпрос, който е нескромно да се зададе и затова не се отговаря на такива въпроси.

Как обяснихте и грубо казано навихте тези, така наречени американски инвеститори, макар че все още не знам кой стои зад капитала, да дойдат в България и въобще да се заинтересуват?

Те, че са американски, са американски. Аз тях ги познавам отдавна, от миналата година. С тях имаме съвместна дейност по други проекти извън страната. И за да участвам с тях, аз трябваше да получа разрешение от американското правителство, да им бъда подизпълнител.

Направи ми силно впечатление вчера в икономическа комисия, когато те бяха представени, че изпълнителният директор, представителят на компанията беше крайно изненадан от факта, който научи от депутатите, че всъщност проектът АЕЦ „Белене" не е одобрен?

Това граничи с неистина. Иван Иванов каза неистина - той каза, че в този момент АЯР разглежда документите му. Не ми е известно да се разглеждат документи на спрян обект.

Но проектът не е одобрен?

Ако ме слушате, ще разберете. Всички забележки са отстранени, но поради това, че съвпадна с решението за спиране на проекта, ако утре се рестартира проектът, трябва да се извади документа и да се разпише, нищо не трябва да се прави.

Да, но те не го знаеха?

Те знаеха и му благодариха и на него, защото ще обърнат внимание на министъра, когато се водят преговори с министъра ще питат, това вярно ли е или не. Защото цената, която тогава ще платят за този проект е различна.

Кои са инвеститорите отзад, всички питат това нещо. Интересно е, че проектната компания е регистрирана в офшорна зона, щата Делъуер.

Регистрирана е и на федерално ниво. Всички компании са достатъчно големи, но преди това трябва да има подписан меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК, той е обвързващ документ, който казва аз слагам 2 лева, ти ще ми дадеш еди кое си и той казва: ето моите участници. Те са големи публични компании и западноевропейски и американски, които не можеш да извадиш на показ, ще им направиш проблем на техните борси, на техните акции.

Как НЕК ще подпише споразумение с някой, който не знае кой е? Не е ли редно, първо да кажете на НЕК инвеститорите са...

Нали чухте днес, какво каза г-н Червенкондев, че ще ни искат 200 милиона. Ако те дадат 200 млн. гаранция ще ми е много интересно, как някой ще загуби 200 млн. евро гаранция. Вие ще дадете ли 200 млн. евро?

Кога ще има Белене, ако се случи в сроковете, в които говорим?

2018-а година ще има първи блок, 2019-а - втори

Какво ги интересува хората, какво трябва говори този проект на малкия човек на улицата?

Около 2,5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена, промишлеността ще бъде натоварена достатъчно с нестандартно оборудване, цимент, арматурно желязо, което може да се произведе на територията на България. Ще работят 11 000 души на площадката, общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства. Това е доста силен тласък за икономиката

Токът ще стане ли по-евтин?

Не, вие чухте вчера - няма да има договор за изкупуване от държавата, което е правилно. Участваме на свободен пазар.

Не ви ли притеснява, че ако напреднете в преговорите и започнат едни масови протести АЕЦ 'БелеНЕ", каквито гледахме и се започне един предизборен натиск върху правителството, то може да даде крачка назад и да спре?

Възможно е, тогава ще трябва да платят неустойка. Нали ние слагаме нещо и те трябва да сложат. Ние няма да искаме 200 милиона от правителството, защото е глупаво, но задължително ще искаме да се заплатят разходите на екипите, които са работили, които са потрошили тези средства. Хората с големите пари са много премерени в изказа си. Никога няма да му каже големия борд, тука имаме едни пари излишни няколко милиарда. Те добре съзнават какво означава това. Не мога да си представя, че аз съм докарал тук някой, който е решил да изхарчи 8 милиарда просто ей така. Е, чак такъв омайник не съм. Не може да бъде вярно.


  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии