1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

БНБ след стрес тестовете: Банковата ни система е стабилна

БГ Бизнес

Индивидуалните данни за всяка банка ще бъдат оповестени в събота

Банковата система на страната е стабилна; капиталовата адекватност на всички банки остава над минималните регулаторни изисквания; не се налага публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет – това са трите основни извода от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България.

Документът, изготвен от „Делойт” беше приет от Управителния съвет на БНБ.

В 13 ч. в събота ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка, обяви председателят на БНБ Димитър Радев  

Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки.

У нас този показател е 18,9% при регулаторен минимум от 4,5%.

Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се сбъднат, показателят ще се подобри до 22,2%. В случай на дълбока икономическа криза пък би се понижил до 14,4%.

За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат съответно на 13,9 и 9,4%.

Що се отнася до капиталовата адекватност, Радев посочи, че индивидуалните данни за всяка банка варират спрямо посочените осреднени числа и в зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции.

Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота. Изпълнението им започва от понеделник, 15 август 2016 г.

Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ, посочи Радев.

Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници, подчерта той.

Вижте пълното му изявление във видеото:

„Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка.

Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг”, коментира резултатите финансовият министър Владислав Горанов.

По неговите думи съвместните усилия на отговорните политически партии в българския парламент, на държавните институции и на цялата банкова общност стоят в основата на стабилизирането на общественото и международното доверие в българската финансова система след злополучните събития от 2014 г.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии