1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

БНБ ще обжалва решението на съда за фалита на КТБ

Финанси

Централната банка ще настоява да се постанови по-ранна дата, на която е фалирал трезора

БНБ обяви, че ще обжалва решението на съда за фалита на КТБ и настоя да се постанови по-ранна дата, на която е фалирал трезора. Вместо 6 ноември, Централната банка иска съдът да признае, че неплатежоспособността е настъпила на 30 септермври.

Датата е от ключово значение защото от това зависи кои цесии и прихващания ще бъдат законни. Според неофициални данни след 6 ноември няма сделка, която да се оспори. Финансисти изчисляват, че в най-добрия вариант от КТБ ще се възстановят до 30% или около 2 млрд. лв. Останалите 4 млрд. лв. ще бъдат загубени.

„Въпросът е кой ще глътне загубата - това е цялата работа - държавата се държи като един конкурент на своите граждани и се опитва да отмъкне по-голяма част от остатъците от КТБ”, обясни финансистът Емил Хърсев.

Още с решението за отнемане на лиценза от БНБ съобщиха, че към края на октомври са осчетоводени прехвърляния на депозити за близо 1,2 млрд. лв., а прихващанията са за 800 млн. лв.

Снимка: bTV

По-късно непотвъдрени документи показаха, че с две от сделките културният министър Вежди Рашидов опитал да спаси депозити за близо 2,5 млн. лв. в КТБ. „Какво нелогично виждате в това да искам да си спася парите. Мои са си, платил съм си данъци”, коментира министърът в парламента.

Съдът ще решава кой сделки ще развали. „Искам да ви уверя, че цесията на Рашидов е законна, но ако в резултат на нея г-н Рашидов се оказва привилегирован кредитор на КТБ, това ще бъде една от пъвите атакувани пред български съд сделки”, увери финансовият министър Владислав Горанов.

Най-големият кредитор на КТБ е Фондът за гарантиране на влоговете, който изплати депозити за над 3,5 млрд. лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии