1 USD
1.80594 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,573.6

БНБ отчете огромни постижения

Финанси

Временната комисия по бюджет и финанси изслушва Централната банка за КТБ

Временната комисия по бюджет и финанси изслушва БНБ за Корпоративна търговкса банка. Управителят на Централната банка Иван Искров запази мълчание на влизане в парламента. Той не отговори дали ще подаде оставка.

В НС дойдоха и представители на Управителния съвет на БНБ, квесторите на КТБ, представители на вложителите в банката и др. Искров изтъкна, че БНБ се отчита само пред Народното събрание.

По думите му целта на доклада на БНБ е народните представители да вземат информирано решение по сложния казус с КТБ, както и да се даде коректна информация по случая. „През последните месеци сме свидетели на една доста добре организирана кампания срещу Централната банка и се постигна дискредитиране на банката”, отбеляза Искров. „БНБ действа и ще действа само с оглед на законите в защита на обществения интерес”, подчерта той.

По думите му БНБ не е против пазарно решение на проблема с КТБ. Искров обясни, че е задължил квесторите да внесат финансовите отчети до 31 октомври. Според него БНБ в този случай е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, както е записано в закона. „До 20 работни дни след това, започва изплащането на влоговете”, посочи той.

Авторитетът на БНБ, с или без Искров или който и да било от Управителния съвет на Централната банка, е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който всички имаме нужда, заяви още управителят на БНБ.

Снимка: Ладислав Цветков

„В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката”, отбеляза той. „Благодарение на последователната и ефективна работа на БНБ, в това число и на банковия надзор, по време на глобалната криза в България не фалира нито една банка”, посочи още Искров.

По думите му огромните постижения на БНБ и на българската банкова система не бива да бъдат забравяни или зачерквани с лека ръка. От юни досега БНБ, с подкрепата на две правителства и самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор след поставянето на КТБ и ТБ „Виктория” под специален надзор, каза управителят на Централната банка.

Той посочи, че дотук с огромни усилия е опазена финансовата стабилност на страната и доверието в банките в България. Искров цитира статистика на БНБ, според която в края на септември депозитите на населението и фирмите в банките вече са надхвърлили нивата от май - последният месец преди случая „КТБ”.

От момента на специалния надзор БНБ никога не е изключвала пазарно решение на проблема с КТБ, заяви още Иван Искров. Той отбеляза, че включително и днес в Централната банка е имало среща с ключови акционери на КТБ.

Има готовност за изплащане на гарантираните депозити

Има техническа готовност да започне процедурата по изплащане на гарантираните влогове във всеки един момент в случай на отнемане на лиценза на КТБ или на ТБ „Виктория”. Това съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Фондът за гарантиране на влоговете не е източен, той има 2 110 000 000 лева налични пари, предприети са мерки да бъдат направени незабавно ликвидни”, посочи Николов.

Нашето очакване тази сравнително по-ниско ликвидна част от портфейла, която е за около 500 млн. лева да бъде направена незабавно ликвидна, без да оказваме стрес на пазара, а останалите 1,6 млрд. лева се намират по сметки в БНБ, добави той.

Проведени са разговори с няколко глобални кредитни институции за предоставяне на краткосрочна ликвидност за фонда, като от Фонда ще бъде предоставено обезпечение от ДЦК, посочи той. Росен Николов посочи, че Фондът е разработил схеми за финансиране и на недостига от средства за изплащане на гарантираните влогове.

През 2013 г. не е имало липсващи документи

От 1999 година до днес са извършени не по-малко от 10 проверки на документи на място в КТБ, каза зам.-председателят на УС на БНБ Цветан Гунев, който е в отпуск заради повдигани обвинения от прокуратурата. За последните пет години има две пълни проверки на банката и още 2 отделни проверки за пране на пари. За последните две години има една инспекция през март 2013 година и тя показва, че банката е в добро състояние, каза Цветан Гунев.

През 2013 година са проверени 213 кредитни експозиции, които покриват 73% от кредитния портфейл и тогава не е записано, че липсва някаква информация, докладът е нямало как да бъде завършен, каза още Гунев. Попитан дали твърди, че тогава всички документи са били налични, а днес ги няма, Гунев отвърна: "Да, това твърдя".

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии