1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бюджетна прогноза: По-малко дефицит и консервативна фискална политика

Финанси

Възможност за по-висока минимална заплата има

Балансиран бюджет, постепенно намаляване на дефицита и консервативна фискална политика. Това са част от основните принципи, залегнали в приетата днес от Министерския съвет (МС) 3-годишна бюджетна прогноза, която очертава развитието на публичните финанси и разпределението на разходите по сектори за периода. Това заяви днес пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Други акценти са запазване на данъците, увеличение на акциза до минималните акцизни ставки за ЕС, както и запазване на консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж.

Възможност за по-висока минимална работна заплата има, каза още Горанов. Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен също имат основание. Въпросът според министъра е на баланс и на това какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната.

 По думите му, ако не се постигне общо решение как да бъде променена минималната работна заплата, правителството ще изпълни Кодекса на труда и ще я определи, търсейки диалог с работодателите и синдикатите.

Министърът каза, че засега оценките от последната макроиномическа прогноза са за растеж около 3% и малко над това. В отговор на въпрос за парите за децата с увреждания при навършване на 18 години, министърът каза, че това е тема, която дискутира активно със социалния министър и вероятно ще има решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии