1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Бюджетът няма да пострада при отмяната на ДДС върху дарените храни

БГ Бизнес

Евентуалните загуби биха достигнали 8 млн. лв.

Между 7 и 8 млн. лева ще е загубата за държавния бюджет, ако отпадне ДДС върху дарените храни. Тези пропуснати ползи обаче са допустими. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Владислав Горанов по време на дискусия по темата за освобождаване на дарените храни от данъчната ставка.

Законопроектът за отпадане на ДДС за дарени храни с изтичащ срок на годност бе приет на първо четене от Народното събрание в началото на месеца. Очаква се новите правила да донесат облекчение за организации, извършващи общественополезна дейност с предмет "хранително банкиране" или лица, които предоставят социални услуги и грижи.

Министър Горанов каза още, че контролът върху качеството на храните ще се запази, както и досега. По думите му няма да има никаква промяна и компромис от страна на държавата по отношение на качеството на дарените храни.

Финансовият министър обясни схемата, по която ще се разпределят тези храни. Министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните ще изготвят списъка, определящ кои храни и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани. По думите му първоначалната идея за 30-дневен срок не е практично решение и той ще бъде преразгледан. В новия вариант се предвижда списък, който ще рамкира какво може да се дарява.

Хранителната банка, която е посредник, ще разпределя храните от този списък на бенефициентите, след като те предварително бъдат определени от министъра на труда и социалната политика.

Контролът върху дарените храни се обуславя от това, че няма произволен брой субекти, които да получават дарението, а ролята на хранителната банка е да контролира даряването на качествена храна, обясни финансовият министър. По думите му изискванията към Хранителната банка са доста сериозни - за покритие от най-малко 30 на сто от територията на страната. "Наличието на посредник, в лицето на Хранителната банка дава подходяща точка на контрол, така че да може и Агенцията по храните и НАП да си свършат работата", коментира още Владислав Горанов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии