Бюджет 2017 засега няма да се „кърпи”, Бюджет 2018 няма да е много различен
Ива увеличение на приходите в сравнение с 2016 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Финансовият министър Владислав Горанов

Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на ресорната комисия.

Постъпилите приходи и помощи за първите 8 месеца на годината са общо 23,3 млрд. лв. при 7% номинален ръст. Общо данъчните и неданъчните приходи нарастват спрямо предходната година със 7,2% или 1 млрд. и 492 млн. лв.

Приходите от преки данъци са в размер на 3 млрд. и 555 млн. лв., което представлява около 70% от годишния план. Спрямо същия период на миналата година те са нараснали с 8,4% или 275,4 млн.лв. Косвените данъци са 9,6 млрд. лв., което е около 369% от разчета за годината. Сравнение с 2016 г. те са нараснали с 503 млн. лв. или 5,3 на сто.

Приходите от здравноосигурителните и социални вноски са 8,5 млрд. лв. 14,3% е ръстът при тях спрямо предходната година или 682,2 млн. лв. Неданъчните приходи са в размер на 2 млрд. 877 млн. лв.

А догодина?

„В бюджета за 2018 г. няма да има драстични промени”, посочи Горанов, цитиран от БГНЕС. По думите му графикът за бюджетната процедура е приет още от служебния кабинет през март и продължава да се спазва.

„Вероятно в средата на октомври вече всички ще бъдат запознати с намеренията на правителството. Ние трябва да обсъдим бюджета за 2018 г. и със социалните партньори“, каза финансовият министър.

Менда Стоянова: Бюджет заплати не плащаПарите в КТБ няма да се върнат, каза пред bTV председателят на бюджетната комисия в НС

„По отношение на структурата на разходите ще видите увеличение на учителските заплати. По отношение на минималната работна заплата знаете програмното намерение на сегашното мнозинство за увеличение на минималната работна заплата. Обмисляме стратегия как да подходим към минималните работни прагове. Има мегдан за увеличение на доходите и в реалния сектор и на някои места в бюджетния сектор. Това няма как да е основният приоритет на фискалната рамка“, заяви ресорният министър.

Той отбеляза, че в бюджета ще залегнат и програмите за модернизация на въоръжените сили.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре