1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бизнесмени от арабския свят наливат милиони за български паспорт

БГ Бизнес

За 2014-а 45 души са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване

Чужди бизнесмени изляха 43 милиона лева в бюджета, за да живеят в България. Най-много от заможните кандидати за родни паспорти са от Египет и Ливан. Данните са за миналата 2014-а с източник МВР в отговор на запитване на bTV.
 
Световна тенденция е само за една година няколко хиляди души да изразходват общо около милиард и половина евро, за да добавят втори и дори трети паспорт към личните си документи. Българският паспорт излиза 1 млн. лева за чужденците.

У нас за 2014-а 45 души са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание едра инвестиция. Любопитното е, че най-много от тях идват от арабския свят, а не са турци или руснаци.

Фамилията Баша е от 22 години на пазара в България и инвестицията им вече надминава 25 млн евро. Днес Ахмад Баша е собственик на най-големите складове за инструменти на Балканите и не е единственият ливанец с бизнес у нас.

С документ в ръка, че е инвестирал 1 млн. лв. в българската икономика чуждестранният бизнесмен трябва да мине първо в Българската агенция по инвестиции.

Тази институция е част от министерството на икономиката и само удостоверява дали милионът е наличен, но не контролира как се развива бизнесът на чуждия гражданин у нас. Контролът е в ръцете на служба „Миграция” в МВР, която прави детайлни проверки.

Най-много милионери у нас са дошли от Египет - 13 души. Ливанците са седем, руснаците са петима, четирима са от Пакистан, по трима - от Индия и Китай, двама са от Иран, а американец е само 1.

И все пак българският паспорт срещу 1 милион тежи в джоба на чужденеца. Най-евтиното гражданство е на остров Доминика - срещу 100 000 долара.

Тези временни паспорти бързо превръщат хиляди милионери в "граждани на света". И в някои случаи теглят местните икономики напред, но в други са просто за удобство, зад което се крие черен бизнес или дори тероризъм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии