1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Бизнесът в България регистрира раздвижване

БГ Бизнес

77% от най-успешните български фирми за годината са от най-малките

Няколкостотин български фирми отчитат двойно по-големи печалби през 2013 г. спрямо 2012 г., сочи анализ на Търговско-промишлената плата. Търговията, строителството и услугите са секторите с най-добро развитие.

Данните на работодателската организация подреждат Топ 100 на водещите български фирми през изминалата година - тези спечелили най-много и изгубили най-малко. 48% от водещите фирми през 2013 г. са в областта на търговията, 16% - в строителството, 14% - в услугите, 10% - в индустрията, и 6% - при машините и оборудването.

Фирмата на Румяна Стоянова е сред лидерите в електроенергийното оборудване в България с ръст в печалбата от над 200%. Казва, че за нея и нейните 90 служители криза не е имало.

На всеки вложени 100 лева най-успешните български фирми са изкарали 106 през изминалата година. По думите на Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена палата в сравнение с 2013 г. през изминалата година печалбите са много по-високи, в някои случаи дори два пъти.

Добрите резултати в индустриалния сектор, транспорта и ИТ бранша съвпадат до голяма степен и с търсенето на хора там, но не винаги голямата печалба се инвестира в работна ръка.

"Не е задължително, когато една фирма има много добър положителен резултат то тя да иска да наема нови хора, защото компаниите продължават да се преструктурират, те искат да запазят постигнатото с наличния персонал", обясни Надя Василева от агенция за подбор на кадри

Една трета от водещите фирми в икономиката на България са в столицата, а повечето от останалите във Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. 77% от най-успешните български фирми за годината са от най-малките, т.е. компании с максимум 10-20 служители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии