1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Бизнесът търси 2 хил. души за работа в зимните курорти

БГ Бизнес

Най-много свободни места има за сервитьори, готвачи и камериерки

Бизнесът търси да наеме близо 2 хил. души за сезонна работа в зимните курорти у нас и в чужбина. Най-много се търсят сервитьори, готвачи и камериеркi, а хотелите срещат все повече трудности в това да открият подхoдящи кадри.

За австрийските курорти заплатите варират между 1500 и 2000 евро на месец за сервитьори и готвачи. У нас -  на документи около 500 лв. за Банско, според информация на Сдружението на туристическия бизнес там. Обясняват, че в повечето случаи персонала се назначава на минималните осигурителни прагове, върху тях се дават бонуси спрямо оборота. В Пампорово твърдят, че плащат над прага.

От години Недялка е готвачка в зимните курорти у нас. За предстоящия сезон си е намерила работа в Чепеларе за около 600 лева. "По този начин допълвам финансовите си възможности, за да мога да живея малко по-нормален живот", казва тя.

От сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града се оплакват, че младите са напуснали града и се търсят кадри от вътрешността на страната.

В региона най-много хора трябват за Пампорово. Браншовите организации водят преговори за облекчаване на режима за наемане на персонал от трети държави.  „Така че хора от други страни, които са сходни на нашата, с познание в езиците, да могат да се включат в основните туристически сезони", посочи Георги Пампоров, изп. директор на Регионална туристическа асоциация Родопи.

В Банско се търсят поне 1000 сервитьори, 100 готвачи и 100 рецепционисти. Сдружението на туристическия бизнес в Банско апелира държавата да подготви реформа в образованието, за да започне обучението на тези кадри.

Междувременно, чуждите зимни курорти вече изтеглят българи за предстоящия сезон. Обявени са около 200 позиции. Основно за Германия и Австрия. Иска се професионално образование, опит и владеене на местния език. „Има много голям недостиг на готвачи в Австрия , те започнаха да приемат и готвачи само с английски език понякога за редица хотели", коментира Елена Видинска от Агенцията по заетостта.

В Австрия работната седмица е 6 дни. Заради полагащата се там 13 и 14 заплата, сезонните работници получават бонус и често се поемат разходите за квартира и храна. Кандидатства се чрез бюрата по труда у нас, а интервютата вече се провеждат.

Офертите на чуждите курорти вече са факт в бюрата по труда, на българските - се появяват в повечето случаи през втората половина на октомври и началото на ноември

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии