1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Бизнесът спира производства за един час като протест срещу скъпия ток

БГ Бизнес

Според работодателските организации планираното увеличение не решава проблемите в отрасъла

Бизнесът ще проведе днес заявения протест срещу цените на електроенергията за индустрията. Очакваната развръзка – от кога и с колко ще поскъпне тока, се очаква днес.

Около хиляда предприятия излизат на протест срещу поскъпването на промишления ток. Те ще изключат машините, които не са непрекъснат цикъл и ще спрат работа за един час. От 11 до 12 ч. на много места в страната хиляди служители ще излязат на шествие, за да подкрепят реформата в енергетиката, с която да се избегне поскъпването на тока за индустрията.

Предприятията няма да спрат изцяло консумацията на ток, но ще я ограничат. Риск за системата няма, категорични са от електроенергийния оператор.

Най-масов е протестът в Стара Загора. Там протестират около 2500 души от общо 40 предприятия. Още 70 предприятия са подкрепили протеста като са намалили частично мощностите, на които работят.

Очаква се мирното шествие да продължи до 13 часа днес, но протестиращите заявиха, че могат да удължат шествието и цял ден.

Потребелението на ток между 11 и 12 ч. е паднало едва с 46 мВтч спямо вчерашния ден съобщиха от ЕСО. 

Това е незначително отклонение, което се случва редовно. Например днес заради хладното време са били изключени климатиците, които вчера са работили. Така протестът на работодателите реално остава символичен - трансформатори не са изключвани, нито заявените до 160 мВтч мощности са били спрени или ограничени.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии