1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Бизнесът очаква сериозен скок в сметките за ток

БГ Бизнес

Индустрията е притеснена от доклада на регулатора

Сериозен скок в сметките за ток очаква и бизнесът. Индустрията е притеснена от доклада на регулатора и очаква с 20% увеличение, ако решението се приеме в сегашния му вид.

В една от фирмите за биопродукти работят 65 души. Компанията решава да спести до 30% от сметките си за ток, като излезе на свободния пазар. А междувременно планират сериозно разширяване на производството си до края на годината. Сметките им обаче се оказват без кръчмар.

„Сега разбрахме, че ще има увеличение на такса „задължения към обществото”. Това за нас ще бъде един непредвиден разход. Този ръст значително ще ни се отрази”, коментира Габриела Топузова,- служител във фирма за биопродукти.

Двойното увеличение на една от таксите за тока на свободния пазар според експерти за година ще струва с 250 милиона лева повече на бизнеса.

„Ефектът върху бизнеса ще е драматичен – било то със съкращаване на разходи, било то от разходите за работни заплати или свиването на продукция”, заяви Виктор Гърбе, експерт енергиен пазар.

Особено засегнати са заводите, които произвеждат и изнасят на стомана, стъкло и химикали. Те консумират близо 1/3 от цялата електроенергия у нас.

„Непосредственият рискове са, че някои от тези предприятия няма да издържат. На едно такова работно място съответстват 4-5, работни места в малък и среден бизнес”, заяви Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Ако до юли не стане факт наредба, която да облекчи тежката индустрия, както препоръчва Еврокомисията, в противен случай не изключват протести.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии