1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Бизнесът с радикални предложения за промени в Кодекса на труда

БГ Бизнес

Реакцията на синдикатите намекна за опасност от разпадане на Националният съвет за тристранно сътрудничество

Българската стопанска камара изпрати своите 28 идеи до правителството като част от дългообсъжданите мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса.
Новата порция предложения обаче предизвика остри реакции, дори има опасност от разпадане на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Сред предложенията, които разбуниха духовете, бяха отпадане на забраната за извънреден труд, отпадане на допълнителното възнаграждение за стаж и опит, отпадане на обезщетението, което се дава, когато работник достигне пенсионна възраст и бъде освободен.

От Стопанската камара предлагат работодателите да имат право да сключват договори помежду си, с които да си разменят висококвалифицирани специалисти, но при съгласие на работника. „Това е практика в редица страни, само един пример ще дам, за да се разбере за какво говорим , практика е и при футболистите в целия свят”, аргументира се зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

„Да разменяме работниците като футболисти, това за нас е абсолютно неприемливо, защото те не са стока”, контрира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предлага се още да отпадне допълнителното възнаграждение за така наречения „клас прослужено време". Мотивите на бизнеса са, че добавката води до несправедливост - при едни и същи постигнати резултати работниците получават различно възнаграждение само защото едните са работили по-дълго в професията от другите. Освен това се предлага работодателят да може да освобождава работници в пенсионна възраст и да не му изплаща обезщетение.

„Означава да отменим права на работниците, да ги отменим изцяло, ако може и да оставим работодателя да преценява дали да даде някакво право на човека, или не”, възмути се синдикалистът Пламен Димитров.

По-кратък отпуск за майките

Бизнесът настоява и за намаляване на платения годишен отпуск на майките за периода, в който са в майчинство. Причината - България е сред държавите с най-дълго майчинство, по време на което се полага и платен годишен отпуск от 20 дни. Така, след двугодишно отсъствие, жената се връща на работа и автоматично има право на още 40 дни почивка.

„Аз съм против, защото детето има нужда от майката си”, коментира майката Плама Христова. „Всички знаем какво е положението с детските градини, как да се върне родителят на работа по-рано”, попита бащата Александър Цветанов.

Срещу предложенията на бизнеса се обяви и социалният министър. „В условия, в които демографката картина е тревожна, да се опитваме да отрежем права, които са придобити в годините, не е достатъчно далновидно решение към днешна дата”, коментира Хасан Адемов.

От социалното министерство заявиха, че ще подкрепят само предложенията, за които синдикати и бизнес постигнат консенсус.

Сред предложенията на бизнеса, които срещат подкрепа от синдикатите, са замяна на хартиената трудова книжка с електронна, размяна на документи между работодател и работник по електронен път с електронен подпис, в това число и заповед за прекратяване на трудовия договор, право на допълнителен платен годишен отпуск за квалификация, създаване на специализирани трудови съдилища.

Повечето предложения на бизнеса обаче така или иначе не срещат одобрението на синдикатите. От КНСБ настояват за свикване на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще преценят как да реагират - дали това е намек, че ще напуснат съвета, предстои да стане ясно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии