1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Работодателите пак излизат на протест заради цената на тока (ОБЗОР)

БГ Бизнес

Премиерът Бойко Борисов им се ядоса и ги заплаши с втори кабинет "Орешарски"

Работодателите поискаха оставки, както и мораториум за нови мощности, които продават енергия на преференциални цени. Освен това индустрията настоява и за спешни мерки, които да доведат до намаляване на „таксата задължение към обществото".

Регулаторът определи двойно увеличение на тази такса от началото на този месец за бизнеса - от 19 на 38 лева на мегават час. Работодателските организации очакват и законодателни промени, които да не позволяват нови злоупотреби в енергетиката. Ако не бъдат чути ще последват нови протести.

По-малкото "задължение към обществото" би спасило икономиката, твърди бизнеса.

„Не е нужно да се чакат три месеца, да се изгубят работни места, да се стопира икономическия ръст, да се повишат цените и тогава да се преразглежда, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателите искат главния прокурор да се самосезира след обявените от депутатите злоупотреби при ВЕИ-тата.

„Ние не искаме някого да качваме да сваляме, не сме обявили поход срещу властта, премиера или който и да било, искаме от тях решенията, обаче да бъдат ефективно, а не на парче”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Премиерът Бойко Борисов пък се разгневи на бизнеса, защото "през тези 15-20 години в енергетиката са правени куп безобразия".

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не видях нещо да поевтинее. Нищо няма да се вдига, защото пазара регулира цените и това са само приказки, за да има опорни точки. Къде бяха преди всички тези бизнесмЯни. Колко лесно е сега, защото има кой да ги чуе, кой да работи. Само претенции. Еми ще си платим тъпотата да правим експеримент "Орешарски", каза Борисов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии