1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Бизнесът иска по-лесно да наема имигранти на работа

БГ Бизнес

Към момента процедурата е тромава

У нас има недостиг на медици, IT специалисти, както и на заети в строителството, и шивашката индустрия. Такива работници могат да се намерят сред имигрантите и затова работодатели искат по-бързи процедури за издаване на разрешителни за тях.

Ромел Мустафа Елдайе пристига в страната ни преди 25 години заради войната в Ливан. Разказва, че когато за първи път на 2 юни чува сирени в София, се скрива в мазето заради страх от бомби. Завършва образованието си у нас и сега е част от екипа на успешна българска софтуерна компания.

„Във фирмата няма предразсъдъци - ти какъв си, от къде си. Това ми помогна много за адаптацията във фирмата”, казва той.

В компанията работят чужденци от много държави. Те са полезни заради връзките с потребители от чужбина, а и нашите компютърни специалисти не достигат.

„При големия недостиг на програмисти би било идеално, ако може да привлечем такива от близка страни - като Украйна, Русия, Македония, Сърбия”, смята изпълнителният директор Цветан Русимов.

За т.нар. "синя карта" за вишисти се чака поне 9 месеца. Работодателите настояват за законодателни промени и по-лесен достъп до трудовия пазар на квалифицирани мигранти.  

„Когато опитахме да привлечем програмисти от Македония процедурите бяха много тежки и по-лесният вариант бе да заобиколим закона и да ги направим български граждани отколкото да вземат т.нар синя карта”, признава Русмов.

През последните години Ромел активно помага като преводач в лагерите с бежанци от Сирия. Така се запознава с много млади и образовани хора: „Наистина едни добри специалисти, които са учили-някои от тях дори в България са учили и връщайки се тук като бежанци към тях нямаше абсолютно никакво отношение. Това обиди тези хора”.

Имигрантите ще могат по-лесно да кандидатстват и да намират работа вече е чрез нов специализиран сайт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии