1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бизнесът иска държавата да си върне Мариците 1 и 3

БГ Бизнес

Работодателски организации подадоха сигнал за нарушения в енергетиката до Цацаров

Държавата да си върне американските централи „Марица Изток” 1 и 3. За това настояват работодателските организации, подадоха днес сигнали за нарушения в енергетиката до главния прокурор Сотир Цацаров.

В тях са описани нарушения, допускани от няколко правителства, които довели до скъпия ток в страната.

Бизнесът се готвеше за протести, но ги отложи с надеждата, че ще се намерят пътища, които да доведат до отмяна на последния ценови скок за промишления ток. Единият път води до Съдебната палата и кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Той получи няколко папки със сигнали. Най-сериозни се оказаха критиките срещу американските централи - от двете дружества отказаха да коментират упреците.

Сигнали има и срещу ВЕИ-тата, а и срещу самия държавен регулатор.

Според бизнеса централите „АЕС” и „Контур Глобул” или Мариците 1 и 3 трябва да се върнат в държавни ръце. Такива са били и първоначалните договори.

Държавата е трябвало да стане собственик на тези централи след определено време. Договорите обаче се анексират и все още са собственост на частни фирми.

В сигнала до прокурора е описано още, че непрозрачно са избирани инвеститорите от правителство на Иван Костов и от енергийния му министър Иван Шиляшки. И следващите правителства обаче са променяли договорите.

Под прицела на бизнес организациите попаднаха още възобновяемите енергийни източници. Според работодателите главният прокурор можел да обяви за нищожни дадените им разрешения за експлоатация.

И още един сигнал е в ръцете на прокуратурата - срещу държавния регулатор. КЕВР вместо да намали обема на енергията, която трябва да се купува от фотоволтаици всъщност прави тъкмо обратното, а с това и се вдига крайната цена на тока.

Бизнесът готви и друг сигнал - този път ще бъде подаден към Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и ще е срещу депутати, които според бизнеса са били в тежък конфликт на интереси при гласуването на енергийни закони.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии