1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Биткойните - революция в парите или световен балон  

Финанси
 

За разлика от банките, които централизирано създават парите и регулират паричната системата, биткойн и останалите криптовалути се емитират децентрализирано

Треска за злато и криптовалути по света и у нас. Цената на биткойн стигна 5000 долара, а беше 100 долара през 2014 г. Хората купуват и "копаят" криптовалута с компютрите си. Революция в парите или гигантски световен балон са криптовалутите?

Любомир Станков е собственик на първата брокерска компания за имоти у нас, която посредничи за покупко-продажба на имоти в новата валута биткойн. Той вярва, че дните на парите, каквито ги познаваме, са преброени. Според него бъдещето е на електронните пари, начело с биткойн.

“Това е счетоводна система от ново поколение, която сама емитира единиците и води счетоводство. Как се емитират тези единици – приблизително на всеки 10 минути тази счетоводна система прави баланс и можем да кажем и ревизия сама си прави на себе си. Тази ревизия се извършва от мощен хардуер, който използва огромно количество ток. На всеки 10 минути тази мрежа си прави баланс. Като, за да се направи този баланс, има състезание между отделните машини, които са включени към тока”, коментира Станков. 

За разлика от банките и съответните държави, които централизирано създават парите и регулират паричната системата, биткойн и останалите криптовалути се емитират децентрализирано и се поддържат от милиони потребители, които получават заплащане за изразходената енергия и предоставената изчислителна мощ на компютрите си за счетоводството на системата. Те се наричат копачи на валута или миньори. Заплащането на така наречените копачи на валута се случва в криптовалута. Така се създават биткойните.        

„Аз ви давам за един биткойн. Всъщност един биткойн не се прехвърля от мен към вас, а вашите ключове, започват да притежават този биткойн. По-лесно е да си представите биткойна като парче земя, което не мърда, а сменя само собственика си, не като пари, които минават от един човек в друг. По-скоро сменяме собствеността на това парче”, обясни Станков.

Кой стои зад биткойн? Системата няма собственик. Тя е децентрализиран алгоритъм, който е създаден да се самовъзпроизвежда и се поддържа благодарение на доверието на все повече потребители, които използват електронните пари за разплащане един с друг, а копачите на валутата получават биткойн като възнаграждение за поддръжка на системата. 

„За разлика от традиционните пари, чиято стойност се обезценява и инфлацията води до печатане на нови, алгоритъмът на криптовалутата ограничава броя на биткойните. Ние имаме 21 милиона биткойна завинаги”, добави експертът. Биткойните не са толкова пирамида, колкото смяна в модела. Система, която прави революция и премахва посредника.

Икономистът Георги Ганев не вярва, че е нужна регулация в биткойните. По думите му дори системата е по-сигурна отколкото съвременните валути, които се манипулират от държавата. 

Той смята, че предстои банките да включат биткойните в някой свои продукти, но криптовалутите няма да заместят традиционното разплащане. 

Биткойните имат край. Те са точно 21 милиона и след няколко десетки години ще свършат и няма да има повече, добави той. Част от нарастването в цената може да е балон. Проблемът не е в биткойна, а в традиционните валути, които търсят доходност, добави Ганев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии