1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Без промяна в цената на тока до Нова година

БГ Бизнес

Топката отново се връща при КЕВР за окончателно решение

След два часа при премиера - работодатели, синдикати и държава са категорични - открити са достатъчно резерви в системата, така че токът да не поскъпне, нито за домакинствата, нито за индустрията. Промяна не се очаква до края на 2015 г.

Топката отново се връща в полето на енергийния регулатор за окончателно решение. До 24 юли трябва да бъдат направени законодателни промени, които да позволят задържане на цената на тока без това да доведе НЕК до фалит.

За целта държавата създава нов фонд "Сигурност за енергийната система". Той ще се пълни всички производители на енергия - както ВЕИ, така и частни и държавни дружества. Те ще плащат всеки месец своеобразен нов данък ,наричан шеговито и такса "Робин Худ" от 5 % върху приходите от енергията, която продават.

Оценката на държавата е че това ще осигури 200 милиона лева за година. Във фонда ще влязат и парите от търговията с парникови газове. Какви са останалите мерки -вижте:

Първоначалните разчети на регулатора предвиждаха токът за бита да се увеличи с 2%, а за бизнеса с до 20%. След днешната среща при премиера - комисията ще получи нови данни, така че да ревизира сметките си:

„Намерихме резерви, така че цената на електроенергията както за бита така и за индустрията да не се повишава”, посочи Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Мерките трябва да осигурят 400 милиона лева повече в системата.

Сред мерките са затягане на контрола върху елените централи и орязване на административните разходи в държавната енергетика с 20 милиона лева до края на годината.

Търсят се варианти и как да бъде покрита частично и дупката от милиард половина лева натрупана в НЕК заради изкуствено потисканата цена на тока досега. Целта е плащанията да стигнат и до мините.

„Зимата идва и ако не бъдат разплатени създават тревожни предпоставки да не могат да бъдат гарантирани доставките на въглища в маришкия басейн”, посочи Пламен Димитров от КНСБ.

Амбицията е от Нова година пазарът на електроенергия да е свободен и така цената на тока да се определя според търсенето и предлагането.

„След 6 месеца цената на електроенергията ще бъде такава каквато е и така, както не ми задавате въпроси защо цената на леките коли и мобилните телефони е такава, каквато е, така няма да ме питате и за тока”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Дали поредното задържане на цената ще доведе до шоков скок с освобождаването на пазара или реформата ще сработи - ще разберем догодина. Окончателното решение е на регулатора. Държавата е категорична, че комисията ще има достатъчно време за да ревизира първоначалните си разчети.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии