1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

"Белене" ще се строи, ако разрешат руснаците

БГ Бизнес

Централата струва 8 милиарда евро, показват оценките на Богомил Манчев

Евентуалното строителство на АЕЦ „Белене” ще е без руско участие, но не и без разрешението на Русия. Това стана ясно от думите на консултанта на кандидат-инвеститора Богомил Манчев. Обяснението е, че американският консорциум „Глобъл пауър” ще изгражда втората атомна централа, само ако руската компания „Росатом” се съгласи да продаде технологията. В противен случай консорциумът се оттегля.

По думите на Манчев, руската страна е поставила условие „Глобъл пауър” първо да постигнат съгласие с НЕК да им продаде проекта за „Белене”, какъвто е, отделен в отделна компания и с право на строеж, а след това да преговарят за купуване на технологията. Подписан мемурандум за разбирателство с НЕК е условието и на самите „Глобъл пауър”, за да преведат поисканата от българската държава гаранция от 200 милиона евро.

Виждането на държавата за последователността на събитията е различно. „Когато сложат гаранция от 200 милиона евро, тогава ще разговаряме с тях. Оттук нататък какво повече да си говорим,” заяви премиерът Бойко Борисов.

Спекулациите около собствениците на "Глобъл пауър" продължават

Богомил Манчев, консултантът на тайнствения „Глобъл пауър консорциум”, който иска да „съживи” замразения проект за АЕЦ в Белене, се превърна в един от най-желаните събеседници в страната. „Наслушал се на небивалици” в последните дни, той определи като най-голямата от тях обвинението на лидера на ДСБ Иван Костов, че правителството на ГЕРБ иска да преговаря с НЛО, предвид булото, което обгръща имената на компаниите, участващи в консорциума. Манчев бил изненадан и от учудването на депутатите от проявения изневиделица инвеститорски интерес, стана ясно от разговора му „Опасно близо” с Диана Найденова.

Въпреки небивалия обществен интерес и медиен натиск, за пореден път собственикът на „Риск инженеринг” отказа да разкрие кои са фирмите зад консултирания от него американски консорциум. Стана ясно само, че с едно изключение, това са американски публични компании; в групата попада и фирма от Западна Европа.

Фондът „Куантум груп”, за чието участие вече се знае, няма нищо общо с този на Джордж Сорос, въпреки съвпадението в имената, категоричен беше консултантът. Също толкова твърдо Манчев отказа да назове останалите фирми, като се ограничи с вече познатото – това са публични американски компании. По-рано той каза, че освен „Куантум”, в състава на консорциума влизат още два стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, разбира се и неназованата западноевропейска фирма.

Имената им можем да очакваме след подписването на меморандум за реализация на проекта, заяви Богомил Манчев.

Тази седмицата от опозицията изразиха съмнения относно компаниите, които стоят зад новопоявилия се инвеститор и дали той наистина е американски. Икономическият министър Делян Добрев дори изпрати писмо до Вашингтон със запитване относно „Глобъ лпауър консорциум”. До момента обаче официален отговор няма, нито от енергийното министерство на САЩ, нито от американското посолство в София.

Богомил Манчев коментира и съобщенията, че Арун Савкур, един от чужденците, които се свързват с новия интерес към „съживяване” на „Белене”, е манипулирал борсова информация, за което е глобен в Италия. Според собственика на „Риск инженеринг” „всеки трябва да си внимава със сделките”. Манчев заяви, че Бил Гейтс и Уорън Бъфет също са глобявани, но нямало проблем да работим с тях.

Ще дадат ли руснаците технология?

„Не ми е известно представител на консорциума да е казвал, че ще пляска руснаците.” Така Богомил Манчев коментира голямата въпросителна - дали руската страна ще предостави своя технология за евентуалния бъдещ американски проект.

По думите на консултанта, от чисто икономически, проектът се е превърнал в политически през последните 5 години. „Беше икономически в последните 2 години от управлението на кабинета на Сакскобургготски и може би в първите две от правителството на Тройната коалиция,” каза Манчев. Според него държавата не си е свършила работата, когато е трябвало и проектът е станал обект на геополитиката между Русия и САЩ, „в която ние се явяваме само място, а не играч”.

Богомил Манчев припомни, че през 2007 г. е бил избран стратегически инвеститор – германската компания RWE, която очаквала България да инвестира в своя дял от 51%. След като това не се случило, RWE се отказала и останалите 49% били разпределени между 3 компании. Брюксел обаче не одобрил този вариант заради основното руско финансиране.

Държавата не е искала да се откаже от своите проценти, но тогава тя трябва да си финансира своя дял, смята Манчев. Когато накрая се е отказала, американците са разгледали проекта и са решили да инвестират в него, но като частен проект, за да го управляват от А до Я. Така консултантът коментира проявения от „Глобъл пауър консорциум” интерес.

Богомил Манчев смята, че руската страна ще продаде своята технология на консорциума с участието на американски компании, който консултира. Той посочи, че водените до момента разговори са с неформален характер.

Петно в миналото на един от кандидатите за "Белене"

Индиецът с американски паспорт Арун Савкур, който е един от чужденците зад „Глобъл пауър консорциум”, е глобяван в Италия за борсови спекулации. У нас Савкур се появи като представител на компанията „Куантум груп”, участник в американския консорциум.

Арун Савкур е известен в Италия с фалшива оферта за приватизацията на „Алиталия”. През 2007 г. той е внесъл предложение за купуване на дял в италианския авиопревозвач. Представената оферта била от името на американски консорциум, в който участвали и сингапурските авиолинии. Оттам обаче отричат да са имали отношение със Савкур.

Американецът бил подложен на разследване от италианската асоциация за контрол на борсата и компаниите „Консоб”. Разследването приключи миналата година, а в края на февруари тази година Консоб му наложи глоба от 300 000 евро за подаване на фалшиви финансови данни при купуване на квота и невярна информация.

Колко струва "Белене"?

Оценката за цялостната цена на проекта за ядрена централа на площадката в Белене е 8 млрд. евро, смята Богомил Манчев, консултант на „Глобъл пауър консорциум”, който прояви интерес към изграждане на АЕЦ „Белене” като частен проект.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По думите на бизнесмена, собственик на „Риск инженеринг”, тази сума „включва всичко” – изкупуване на съществуващото към момента оборудване, прилежащата инфраструктура, включително за разпределителната уредба за двата реактора. Манчев припомни, че реакторът ще остане руски, а цялата останала част ще бъде сменена, след като американският консорциум закупи проекта. Това означава, че автоматиката на бъдещия реактор няма да е руска, стана ясно от думите на Манчев.

Вчера се разбра, че Националната електрическа компания търси оценител за активите и пасивите на замразения ядрен проект, който може да бъде рестартиран. Процедурата за неговия избор е обявена от Агенцията по обществени поръчки, като подборът ще стане на базата на най-ниската предложена цена.

Обособените активи и пасиви се намират в София и на площадката на АЕЦ „Белене”, отбелязват от НЕК. Активите включват земи, сгради, машини, оборудване, транспортни средства, жп гара и локомотивно депо, а така също всички съоръжения на площадката на несъстоялата се централа. Към пасивите на проекта са отнесени всички вземания към НЕК по консултантски услуги, по строежа и по кредитите.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии