1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Бедните българи ще получат от Брюксел безплатна храна за 19 млн. евро

БГ Бизнес

18 милиона в Европа се нуждаят от помощта, която отпуска Евросъюзът

Най- бедните българи ще получат безплатна храна за 19 милиона евро от Европейския съюз догодина, съобщи днес Европейската комисия. България е в група с 19 членки на съюза, сред които ще се разпредели помощ в размер на общо 500 милиона евро. От нея в Европа се нуждаят 18 милиона души.

В сегашната си форма, с финансиране от Общата селскостопанска политика, схемата ще се прилага за последен път през 2013 г. Новите предложения за по-широка и гъвкава схема, по-тясно свързана с политиката за социално сближаване, ще дойдат от екипа на европейския комисар по социалните въпроси Ласло Андор по-късно този месец.

„Можем да се гордеем с постигнатото от схемата през изминалите години, но сега е време да помислим как най-добре да продължим да откликваме на потребностите на най-нуждаещите се,” заяви комисарят по въпросите на селското стопанство Дачиан Чолош.

В своя проектобюджет за периода 2014—2020 г. ЕК предложи да се заделят 2,5 милиарда евро за приемник на настоящата схема за подпомагане. Тъй като подобна мярка се вписва по-добре в целите на ЕС за намаляване на бедността, финансирането е предвидено в рамките на политиката за социално сближаване, а не както досега в ОСП.

Програмата на ЕС за разпределяне на храна на най-нуждаещите се в общността бе въведена през декември 1987 г., когато Съветът прие правилата за отпускане на публични интервенционни запаси от земеделски продукти на държавите членки, които желаят да ги използват като хранителни помощи за най-нуждаещите се лица в съюза. С течение на времето схемата се превърна във важен източник на запаси за организации, работещи в пряк контакт с най-бедните хора. Смята се, че всяка година повече от 18 милиона души се възползват от хранителната помощ, разпределяна чрез схемата.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии