1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

БНБ публикува доклада за състоянието на банките у нас (ОБЗОР)

Финанси

Резултатите сочат, че системата е стабилна и не се нуждае от публични средства

БНБ публикува доклада за състоянието на банките. Какво е то и как финансовите институции са преминали през стрес теста, който симулира тежка икономическа криза, вижте тук.

Идентифицираната необходимост от корекции в стойността на активите в системата e в размер на 665 милиона лева, което е само около 1% от активите. 

Резултатите от стрес теста показват, че 4 банки трябва да увеличат капиталoвите си буфери или да предприемат мерки за намаляване на проблемите кредити и инвестиции. Те вече са изготвили планове със срокове, одобрени от БНБ, като някои вече са задействани.

Две са финансовите институции, които имат срок до юни догодина да осигурят допълнителни буфери за общо под 250 милиона лева.

Като цяло резултатите сочат, че системата е стабилна и не се нуждае от публични средства.

Затова и заделените от министерството на финансите пари за покриване на евентуални проблеми ще се използват за изплащане на заеми.

Проверени са активите на 22 банки, а след това те бяха вкарани в симулация на икономическа криза.

При проверката на активите одиторите проследяват колко е собственият капитал на всяка банка, буфери за покриване на проблеми - по закон те са задължени да държат резерви. Инспектират се отпуснати кредити - дали не са дадени на свързани лица и съответно как са обезпечени.

Снимка: bTV

Стрес тестовете са своеобразно вкарване на банките в тренажор за икономически шок. Симулират се проблеми за 3 години - инфлация, обезценка на жилищата които са собственост на банката при ипотеки, скок на безработицата.

Снимка: bTV

Симулацията залага сериозен спад в икономическото развитие на страната което означава хора без работа, които трудно могат да си плащат кредитите. Въпросът е как тези кредити са защитени, имат ли резерви банките да поемат тези загуби и всъщност с колко от капиталът им ще бъде изяден.

Снимка: bTV

Според управителя на Централната банка Димитър Радев основният извод е един - системата е стабилна, а качеството на активите на финансовите институции е значително над изискванията. За нито една банка не се налага държавна подкрепа.

„Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции”, обяви Радев.

Препоръчват се обаче конкретни мерки. Предписанията започват да се изпълняват още от понеделник - 15 август.

Със становище излезе и Асоциацията на банките.

„Управителният съвет на Асоциацията на банките в България смята, че резултатите от оценката на активите и направените стрес тестове са гаранция за запазване на стабилността и доверието в банковата система. Те показват, че банките в България като цяло са подготвени да отговорят на местни и глобални предизвикателства, породени от промени в икономическата среда. Приключилата проверка и резултатите от нея позволяват на банките да продължат да работят и да се развиват в нормална среда, като подкрепят растежа на националната икономика и се стремят все по-адекватно да отговарят на потребностите от финансови услуги на клиентите им”, пише в позицията на асоциацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии