1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Банка "Виктория" отваря на 12 декември

БГ Бизнес

Разпродават се части от кредитния портфейл

БНБ задължи квесторите на Търговска банка „Виктория” на 12 декември т.г. да започнат обслужване на вложителите. В същото време, специалният надзор беше удължен до 22 декември.

До 12 декември трябва да приключи продажбата на части от кредитния портфейл на финансовата институция, след което се очаква банка „Виктория” да може да посрещне вложителите си.

Според изчисленията на БНБ от продажбата на част от кредитния портфейл на банката може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове - гарантирани и негарантирани.

Те са общо в размер на 160 млн. лв.

Дали банката ще оцееле и след 22 декември, ще е ясно в зависимост от поведението на вложителите - ако всички те изтеглят парите си вероятно и тя ще остане без лиценз.

На следващата страница можете да прочетете пълния текст на съобщението на БНБ:

Днес, 19.11.2014 г., Управителният съвет на БНБ даде задължителни предписания на квесторите да създадат необходимата организация на работа така, че на 12.12.2014 г. да започне обслужване без ограничения на вложителите в банката.

Както е известно, с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ ТБ „Виктория” ЕАД, чиито акции са 100% собственост на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), беше поставена под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност за срок от 3 месеца.

Непосредствено след това започна преглед на активите и пасивите в групата КТБ, извършван от независими одиторски компании, като в ТБ „Виктория” ЕАД този преглед беше направен от „Афа“ ООД. Резултатите бяха публично оповестени от БНБ  на 11 юли 2014 г., като показаха, че състоянието на кредитния портфейл на ТБ „Виктория” ЕАД е добро, включително неговото обезпечаване и необходимите провизии.

С Решение № 106 от 15.08.2014 г. на УС на БНБ на квесторите бяха дадени задължителни предписания да разработят пакет от мерки за оздравяване на банката, включващ вариант за осигуряване на ликвидност чрез формиране на пакети от кредити с оглед създаване на възможност за тяхната продажба, план за намаляване разходите на банката, както и мерки за осигуряване на нейната операционна самостоятелност.

С Решение № 115 от 16.09.2014 г. на УС на БНБ беше констатирано, че продължават да са налице условията и предпоставките, довели до поставяне на ТБ „Виктория“ ЕАД  под специален надзор, като банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за възстановяване на банковата си дейност и за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори.  Тези задължения са в размер общо на 285 786 хил. лв. към септември 2014 г. Ето защо  тогава УС на БНБ реши да удължи до 22.11.2014 г. срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор. 

Със същото решение от 16.09.2014 г. на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД бяха дадени задължителни предписания да изпратят покани до банките в страната за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката.

Както към датата на поставянето й под специален надзор, така и към настоящия момент, ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ, срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на чл. 33 от ЗБНБ. Банката не можеше да получи и държавна помощ под формата на ликвидна подкрепа от страна на правителството поради това, че е дъщерно дружество на КТБ като част от групата КТБ, а изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло. ТБ „Виктория“ ЕАД не можеше да получи ликвидна подкрепа и от КТБ, притежаваща 100% от акциите й, поради ликвидните затруднения на последната, довели до поставянето й под специален надзор от УС на БНБ на 20.06.2014 г. Успоредно с това, по време на специалния надзор започна кореспонденция с основните акционери на КТБ, продължена с EPIC като упълномощен представител на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, „Бромак“ ЕООД и други инвеститори, за да бъде намерено общо решение за групата КТБ. С Решение № 138 от 06.11.2014 г. УС на БНБ отне лиценза на банката-майка „Корпоративна търговска банка” АД поради неплатежоспособност, с което отпадна възможността за търсене на подкрепа от основния акционер на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и за други форми на съвместни за двете банки решения.

От подадените в БНБ финансови и надзорни отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД към 30.09.2014 г. може да се направи заключение, че финансовите показатели на банката са в рамките на регулаторните изисквания, но банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост.

Следва също така да се има предвид, че съгласно чл. 3 от Закона за банковата несъстоятелност квесторите на банката-майка (КТБ), която е с отнет лиценз, не могат да се разпореждат с акциите на ТБ „Виктория” ЕАД. 

В тази връзка тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката остава единствената възможност за набавяне на ликвидност за изпълнение на задълженията на ТБ „Виктория” ЕАД към нейни клиенти.

В изпълнение на Решение № 115 от 16.09.2014 г. на УС на БНБ за целите на проведената тръжна процедура кредитният портфейл на ТБ “Виктория“ ЕАД беше разделен на пет групи по видове продукти, като до крайния срок за подаване на оферти - 14.11.2014 г., предложения са подадени от седем банки. След сравнителен анализ на представените оферти, извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на Токуда банк за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на СЖ Експресбанк за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” постъпи само една оферта, при това не за всички кредити.

На основата на направения анализ може да се направи извод, че за целите на осигуряване на ликвидност за ТБ „Виктория” EАД, в условията на конкуренция между банките кандидат-купувачи е целесъобразно да се пристъпи към продажба на посочените видове кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици. В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

Във връзка с гореизложеното днес УС на БНБ взе следните решения:

  • Дава задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за „малък бизнес“, „потребителски кредити с ипотека“, „ипотечни кредити“ и „потребителски кредити и кредитни карти“ на банките, чиито оферти са посочени като най-добри за продавача след сравнителен анализ на представените оферти извършен от „Ърнст и Янг България“ ЕООД, като до 10.12.2014 г. да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ „Виктория” ЕАД в БНБ. Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти“ да не се продава. 
  • Дава задължително предписание на квесторите да създадат необходимата организация, така че на 12.12.2014 г. да може да започне обслужване на вложителите в ТБ „Виктория“ ЕАД за сметка на постъпилите в БНБ средства от продажбата на кредитните портфейли. 
  • С цел изпълнение на посочените задължителни предписания, удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор. 
  • Удължава до 22.12.2014 г. включително срока, за който е спряно изпълнението на задълженията на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., с изключение изпълнението на задълженията към вложители на банката, които започват да се изпълняват, считано от 12.12.2014 г. 
  • ​Удължава до 11.12.2014 г. включително наложената с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. забрана ТБ „Виктория“ ЕАД да извършва всички дейности, съгласно лиценза си. Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да извършва всички дейности съгласно лиценза си за извършване на банкова дейност.
  • Считано от датата на настоящето решение, отменя  наложеното с  Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г. лишаване от право на глас в Общото събрание на банката на „Корпоративна търговска банка“ АД, притежаваща 100 % от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД.
  • На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) дава на квесторите на ТБ „Виктория“ ЕАД задължително предписание в срок до 12.12.2014 г. да организират провеждане на Общо събрание на акционерите на банката, на което да бъдат приети решения за: изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от  двустепенна към едностепенна система за управление; избор на Съвет на директорите на банката и освобождаване от длъжност на досегашните членове на Управителния и Надзорния съвет; избор на регистрирано одиторско предприятие, което да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 г.
  • До вписване в Търговския регистър на освобождаването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД и избирането на членове на Съвета на директорите й, съгласно решенията на Общото събрание на акционерите, което ще бъде свикано съгласно настоящото решение, да продължи отстраняването от длъжност на членовете на Надзорния и Управителния съвет на ТБ „Виктория“ ЕАД, наложено с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ и Решене № 115 на УС на БНБ от 16.09.2014 г., и да продължат да упражняват правомощията си квесторите на  ТБ „Виктория“ ЕАД Христина Стамова и Божидар Аршинков.

Считано от 12.12.2014 г., ТБ „Виктория“ ЕАД ще може да възобнови  изпълнението на задълженията си към своите вложители, като от същата дата ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. По този начин от събраните чрез частична продажба на кредитния портфейл ликвидни средства, най-напред ще получат изцяло средствата си вложителите на банката, независимо дали влоговете им са гарантирани или не. Изпълнението на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) следва да бъде възстановено след 22.12.2014 г., когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор. Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22.12.2014 г., тя би следвало да възобнови дейността си. В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в ЗКИ мерки.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии