1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Българите купуват двустайни и тристайни апартаменти

БГ Бизнес

Средните цени за продажба падат с около 1,97% през 2012 година

Най-търсените апартаменти за покупка през 2012 година са двустайни и тристайни, с площ от 60 до 120 кв.м, показват данни от доклада за пазара на жилищни имоти през 2012 година, изготвен от екипа на национална компания Форос.

Средните цени, както на жилища под наем, така и за продажба, остават сравнително стабилни, като наемните се повишават средно с 0,36%, а продажните поевтиняват средно с 1,97%.

По отношение на площта на жилището, най-често на пазара се срещат двустайни и тристайни апартаменти, като средната им площ съответно е 60 - 80 кв.м. и 80 - 120 кв.м. На територията на столицата се предлагат най-много жилищни имоти в кварталите Студентски град, Дианабад, Младост, Мусагеница, Дървеница, Бъкстон, Манастирски ливади и Център.

Във Варна с най-голямо предлагане са кварталите Левски, ЛК Тракия, Младост, Спортна зала, Чайка, Бриз, както и в централните части на града.

В Бургас има предлагане във всички квартали, като най-висок процент на предлагане на панелни жилища за продажба се откроява в кварталите Братя Миладинови, Славейков, Изгрев, Зорница и Меден Рудник.

Търсене без риск

През 2012г. продължава да се наблюдава засилен интерес за покупка на жилищни имоти. Забелязва се тенденция на разширяване на търсенето до по-отдалечени и по-спокойни квартали, където и цените са по-ниски. Клиентите предпочитат да избягват риска, затова интересът им е насочен към напълно завършени сгради с издаден Акт 16.

През периода в страната се търсят предимно апартаменти с две или три спални с квадратура от 60 до 120 кв. м, както беше и през 2011г. Около 48% от реално търсещите клиенти предпочитат апартаменти ново строителство въпреки често нефункционалното разпределение на площта, което беше една от причините за по-слабия интерес към тези имоти през предходната година.

Все повече от търсещите се ориентират към нови затворени комплекси, заради по-добрата среда и допълнителни услуги, които предлагат. Интерес към сгради старо строителство също има, заради доброто съотношение качество-площ-цена. Панелните жилища пък се предпочитат основно от клиенти, които разполагат с по-малко финансови средства, а искат да живеят в голямо жилище.

Важен фактор при вземането на решение за покупка е състоянието на инфраструктурата в района. Все по-голям е делът на купувачите, предпочитащи жилища в райони с добра инфраструктура – локални артерии, в близост до автобусни спирки, спирки на метрото. В някои градове като София и Бургас се забелязва повишено търсене и в районите около новоизградените шопинг центрове. Поради структурата на града, във Варна тенденцията е противоположна.

Цената

Цената продължава да бъде сред основните фактори за покупка на имот, въпреки че в момента “ценовата ножица” между очакванията на продавачи и купувачи се стеснява. Процентът на корекция между офертната цена и цената при която се сключва реално сделката вече е между 3% и 10%, за разлика от предходните няколко години, когато достигаше до 20%. Тази тенденция ще продължи и през 2013 година, което ще допринесе за повишаване на броя на сделките в сегмента.

По отношение на сумата, която купувачите са склонни да заплатят, за София тя е средно около 55 000 евро, във Варна – 53 000 евро, в Бургас – 35 000 евро, а в Стара Загора – 43 000 евро. За вземане на решение за покупка са необходими 2-3 месеца, като в това време се извършват между 5 и 15 огледа.

Основните купувачи на пазара са българските граждани. От чужденците най-активни са руснаците, чиито интерес е насочен предимно към българското Черноморие. Целта на покупката им обикновено е за собствено ползване, тъй като те все по-често се насочват към постоянно установяване в България, а не само сезонен туризъм. Най-предпочитани са двустайните апартаменти.

Според статистиката на Форос средните продажни цени на жилищни имоти в страната са се понижили едва с 1,97% към края на 2012г спрямо декември месец на 2011г. В сравнение с предходните години този спад е много по-малък и говори, че пазарът вече се стабилизира и скоро можем да очакваме активизиране в сегмента.

Под наем

Предлагането на жилищни имоти под наем се запазва на нивото си от 2011г. Над 60% от жилищните сгради на пазара са ново строителство, което отговаря напълно на търсенето през годината, панелните са около 20%, а монолитните – 30%.

Най-голям е броят на обзаведените жилища под наем. Те обхващат 63% от всички. Луксозните жилища, които се предлагат на пазара на наеми са 25%, а необзаведените –12%.

Предлагат се предимно апартаменти с площ между 50 и 100 кв. м, а цената варира между 130 и 350 евро. Луксозно обзаведените жилища са сравнително по-малко, като при тях цената варира между 600 и 1 500 евро.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии