1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Българите дават над половината си семеен бюджет за почивка

БГ Бизнес

Страните с по-високи доходи очаквано са назад в класацията

България е на трето място в Европа по разходи за лятната почивка. Международно проучване показва, че тази година българите ще отделят средно по 700 лева за семейната ваканция.

Изследвани са над 5600 домакинства в 17 европейски държави. Проучването сравнява разходите, които всяко семейство планира за лятната почивка с доходите им.

Водещи в класацията са Естония, Латвия и, забележете, България. Според проучването домакинствата у нас изразходват над половината от бюджета си за почивката през лятото.

В дъното на класацията са Обединеното кралство, Германия и Дания, които отделят най-малък процент от доходите си за лятната ваканция - около и под 30 на сто.

Нашите проценти не са като техните проценти

Не си мислете обаче, че харчим повече от тях - 30 процента от доходите на изследваните домакинства в тези държави всъщност са около 1700 лева. Докато ние заделяме средно по около 700 за лятната ни почивка.

Повечето от изследваните домакинства обаче заявяват, че това лято ще похарчат точно толкова, колкото и миналата година. Не са малко и случаите, в които семейството финансира лятната си почивка с кредит.

Снимка: bTV

Най-често разходите на домакинствата в Европа са за пътувания в страната и различни социални събития, а най-малко пари в летните месеци се отделят за обучение на децата, изкуство и спорт.

И докато семействата в повечето европейски държави отделят най-много пари в летните месеци за пътувания, то годишната почивка не е най-голямото перо в разходите на българите за лятото.

Снимка: bTV

Според проучването най-голям процент от доходите си през горещите месеци отделяме за градинарство и така наречените проекти "направи си сам" - над 20 на сто.

Едва след това следват пътуване в страната, посещение на клубове, ресторанти и различни социални събития.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии