1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Българинът финансира с кредити образование, лечение и ваканции

БГ Бизнес

Най-често кредитополучатели са хора между 42 и 50 г.

Българинът тегли по-големи банкови кредити. Готов е да финансира чрез заеми образование, лечение и почивки.

Освен това все по-често купуваме уреди на изплащане. Банков анализ показва, че за три години размерът на средния кредит нараства с 21% и достига около 1600 лв.

Снимка: bTV

Най-често кредитополучатели са хора между 42 и 50 г. Тази възрастова група заема първо място. След това се нареждат хората от 51 до 60 г. На трета позиция са възрастните - над 60. За младите българи значително по-рядко се одобрява кредит.

Снимка: bTV

При стоките на изплащане мобилните телефони може скоро да изпреварят дори телевизорите. Зад тях оставят и пералните и климатиците.

Снимка: bTV

Когато избира почивка или уред на кредит, обаче, българинът се оказва по-практичен. Ако преди време кредитите се взимаха само при големи планове, сега със заеми често се финансират от сватби, през зъболечение до образование.

Банкерът Цветан Петринин коментира, че все по-често хора които имат влог  взимат и кредит. По думите му това е нова тенденция. „Хората предпочитат и да спестяват и да взимат кредит само когато е за нещо конкретно, за да могат по-ясно да планират финансите си.”

Пазаруването на техника на изплащане съвсем не е нова тенденция. Особено за семейство Цанкови, които избират хладилник.

Досега семейството не е теглило кредит за почивка, но не го изключват.

Хладилникът може и да печели пред почивката на кредит в случая със сем. Цанкови, но губи пред мобилния телефон - при това безапелационно.

„Определено е по-апетитно да демонстрираш какъв нов телефон имаш, отколкото да демонстрираш хладилник”, коментира Йордан Вакъвчиев.

Анализите показват още, че чисто технологично хладилникът може да изкара и 10 г., което за мобилен телефон е невъзможно.

Снимка: bTV

Въпреки че средния размер на кредитите расте според банковия анализ, данните на БНБ показват, че като цяло отпуснатите потребителски кредити намаляват. Спрямо 2015 г. - те се свиват с 1,3% до стойност 7,2 млрд. лв.

Снимка: bTV

При депозитите се запазва тенденцията да нарастват влоговете на домакинствата - през юни достигат 43,3 млрд. лв. - увеличението е с 6,8 спрямо юни миналата година.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии