1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

България с вързани ръце в казуса "Южен поток"

Свят

Първи коментар от кабинета "Борисов", извън изказванията "между другото"

България не е уведомена официално с документи за спирането на „Южен поток”, обяви на извънредна пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. „До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция”, каза още той.

Стана ясно още, че правителството е с вързани ръце в ситуацията заради наказателната процедура, която Европейската комисия започна срещу държавата. По думите на Дончев ще се търси единна позиция на България по казуса.

Това е първият официален коментар на член на кабинета „Борисов”, извън изявленията „между другото”, след като снощи руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че проектът спира.

По-рано икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че „Южен поток” не е затворен, докато София не получи становище от Москва.

Ситуация на тревожност

Дончев каза още, че се търси единна позиция на България по темата, а ситуацията е сложна и е предизвикала тревога. „Днес, в рамките на деня, проведох серия от телефонни разговори с ЕК. Ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения – и политически, и външнополитически, икономически, юридически”, заяви Дончев и допълни, че въпреки обявеното спиране на проекта част от процедурите са в ход.

Енергийният министър Теменужка Петкова допълни, че действията от наша страна са свързани с провеждането за избор на изпълнител за изграждането на „Южен поток”, но докато наказателната процедура не приключи, българското правителство няма какво да предприеме.

Да не се окажем губещи

Вицепремиерът подчерта, че в спора или разногласията между Русия и Европа разчита на адекватни координирани действия между двете страни, което означава България да бъде добър партньор на ЕС, но и наред с това ЕК, водейки преговори и разговори с Русия, в максимална степен да защитава интереса на България. Темата ще бъде основна при посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел през следващата седмица. „Ще действаме по правилния начин, честно и открито, но в същото време при всички срещи ще отстояваме на първо място интереса на България, която може да се окаже губеща от подобно развитие на ситуацията и това не трябва да се допуска”, обеща Дончев.

"Сепаративни действия нито могат да направят проекта възможен, нито невъзможен. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори. Това е проект, чието бъдеще зависи от Европейската комисия. Сепаративни действия, на която и да е държава не са решение на ситуацията", подчерта на няколко пъти по време на брифинга Дончев. На въпрос дали е провел разговори и с руската страна, за да чуе лично от тях позицията им, Дончев отговори, че приема достатъчно сериозно всяка публична изява на Владимир Путин и било проява на много лош вкус да му се обади, за да го попита дали е вярно казаното след срещата с Ердоган.

Разменна монета

Според Томислав Дончев посочената от Владимир Путин сума за загуба от бъдещи такси в краткосрочен план не е реалистична. Той отказа да коментира параметри на евентуалните загуби от нереализация на проекта, но призна, че страната ни със сигурност ще загуби, ако това се случи. "Щетите трудно биха могли да бъдат изчислени като конкретна сума. Ако проектът го няма, това е загуба за България", каза той и обяви, че ще се стараем всеки ден оттук нататък да работим заедно с ЕК така, че позицията на комисията да отразява спецификата на българския интерес. "България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация", настоя Дончев.

Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна, призна Дончев в отговор на въпрос каква е била позицията на Брюксел преди няколко седмици, когато той е имал възможност да се запознае с нея лично. "Може да е политически некоректно, но това е истината. Дали ЕК беше готова на преговори с Русия преди две седмици - краткият отговор е да", добави той.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии